Vägombud håller koll på trafiken

Nu rullar Motormännens vägombud i bil på de gotländska vägarna.Fram till halva augusti körs bilen av frivilliga trafiksäkerhetsarbetare.

De hjälper trafikpolisen. Motormännens bilburna vägombud kollar hastigheten på de gotländska sommarvägarna.

De hjälper trafikpolisen. Motormännens bilburna vägombud kollar hastigheten på de gotländska sommarvägarna.

Foto: Malin Vinblad

Gotland2012-06-21 04:00

- Vår uppgift är att verka förebyggande i trafiken och granska vägstandard, trafiksäkerhet och rastplatser, förklarar Kjell Olofsson och Carina Fagerlund.

De är två av nio bilburna vägombud på ön som arbetar ideellt för trafiksäkerheten på ön i sommar.

Med texten "Vägombud" i svart och ett stort "M" i rött går det knappast att missa det silvriga fordonet i den täta semestertrafiken.

I bilen finns en hastighetskamera, men vägombuden har inte uppgift att anmäla överträdelser.

- Vi tittar och mäter de hastigheter som hålls på platser där det är vägarbeten och noterar farliga vägmiljöer, berättar Kjell Olofsson.

De gotländska vägarna uppfattar han som relativt säkra, även om en del för höga hastigheter noterades på 140-vägarna i fjol.

- Däremot anser vi att det finns för många skyltar längs vägarna. De är så många att man inte hinner läsa av dem, konstaterar Carina Fagerlund.


Färre skyltar
Jämnare hastigheter över längre sträckor och därmed färre skyltar på ön är ett önskemål från de två vägombuden.

Förbud mot mobiltelefonprat och sms under körning är ett annat önskemål ur trafiksäkerhetssynpunkt.

- Man bör koncentrera sig på körning. Sverige är det enda EU-land som saknar restriktioner mot mobilanvändning vid bilkörning, konstaterar de två.

Ibland står vägombuden still med sin bil och finns då till hands för folks frågor. I samarbete med NTF och polisen finns de på plats vid färjeköer i Visby och Fårösund.

- Vi hjälper bland annat till att kontrollera förarnas nykterhet och fordonens däcktryck och surrning av last och så delar vi ut informationsmaterial, förklarar Kjell Olofsson.

Vägombuden håller också koll på öns rastplatser. Enligt trafikverkets rastplatskarta över Sveriges cirka 270 rastplatser finns fem stycken på Gotland.

Det är vid Kyrkviken på Fårö, Ringkorset i Rute, Träffpunkt Gotland i Visby, Hallute backe i Ljugarn och Käldhagen i Burgsvik. I dag får rastplatsen vid Ringkorset i Rute, vid väg 148 söder om Fårösund, utmärkelse som en av de 20 finaste rastplatserna i Sverige.

- Den ligger bra till ur trafiksäkerhetssynpunkt, det är lätt att köra in till den vackra ängen där det är lugnt och fridfullt.

- Det är en välkomnande, ren och fräsch rastplats för trötta motorförare och deras sällskap, konstaterar Carina Fagerlund.

Tänk dig för innan du kör på midsommardagen om du festat på midsommarafton.

Planera resan och packa i god tid innan avfärd.

Åk iväg utvilad.

Kontrollera att allt fungerar på fordonet.

Kör inte för långa sträckor

Utnyttja rastplatser för vila.

Var minst två med körkort som turas om vid långkörning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!