Vägverket satsar på blomsterprakt

Ingenstans i Sverige blommar vägrenarna så vackert som på Gotland. Med fler än 500 arter slår den gotländska vägkantsfloran alla andra vägnät i landet. Högsommartid är öns blommande vägkanter en unik sevärdhet för såväl cyklist som bilist.
Nu blommar blåeld och cikoria i blått mot vita skyar av vildmorot och färgkullans gula kragar. Särskilt anslående är blomsterprakten längs exempelvis väg 140 mellan Stora Home och Tofta strand.

Gotland2005-07-29 06:00
"Med ögon för det vackra" heter en liten skrift som ges ut av Vägverket. Med den i bakfickan är det lätt att hitta till de allra vackraste av alla vackra vägkanter på Gotland. Där beskrivs i ord och bild några utvalda vägavsnitt på ön med stor blomprakt och många arter. Skriften rymmer också en behändig karta till hjälp att hitta rätt.
Det är tack vare Vägverket som vägkanterna hålls öppna till gagn för såväl trafiksäkerhet som blomning. Där arbetade Bengt Åkesson, botaniskt intresserad vägmästare på Gotland som på 1970-talet och han initierade arbetet att vårda och utveckla naturmiljön vid vägarna. Hans arbete följdes upp av Bertil Brynolf, legendarisk vägdirektör på ön, som skapade det regelverk som numera används av Vägverket i hela Sverige.
- Här är det lätt att njuta, säger Sven Ahlström vid Vägverket. Han har stannat till på väg 140 vid en av många parkeringsfickor längs vägen mellan Stora Home och Tofta. Här finns en artrik sträcka som är mycket representativ för de gotländska vägkanterna.
Just nu blommar johannesört, gulmåra, färgkulla, blåeld, cikoriareseda, palsternacka, malört, vädd och lusern. Sven Ahlström konstaterar att när vägkanterna hyvlas, då försvinner förvisso blomstren, men bara för en säsong.
- Avhyvlingen gör att smält- och regnvatten rinner av och inte samlas på vägen. En annan effekt är att blomster försvinner tillfälligt. Året därpå kommer blomprakten igen än mer. När vägkanterna slås för att ge bättre sikt för trafikanterna betyder det också att blomstren försvinner. Men höet torkar och blomstren fröar av sig vilket ger ännu mer blomning året därpå.
Sven Ahlström berättar att Vägverkets har lagt ut driften och skötseln av vägkanterna på entreprenad. I uppdraget ingår att följa regelverket för värn av floran. Exempelvis slås vägrenarna genomtänkt vid vissa valda tidpunkter.

Projekt
Vid Ardre bygdegård ligger hö på tork. Hembygdsföreningen har haft slåtter i ett änge i socknen och nu ligger höet på tork vid bygdegården. Det ska senare i år spridas längs vägrenarna vid Ardre och Linde. Tanken är att höets ängsblommor ska fröa av sig, slå rot och få vägkanterna att blomma än mer.
- Det ska bli spännande att följa projektet, säger Lars Olsson vid Petsarve i Ardre. Han är en av de engagerade i socknen och i värnet och vården av hembygden är miljön kring vägarna en viktig del. Slåttern, utförd vid rätt tid och rätt utförd, gynnar artrikedomen.
Väg 514 vid Kattlunds i Grötlingbo på östra gotland är en speciell väg. Det är en kulturväg som löper genom ett av Sveriges rikaste kulturtområden. Här kantas vägen av stenmurar, alléer och lövträd. Blåeld, cikoria, gulmåra, gulreseda och vildmorot bildar ram kring museigården Kattlunds kan besökaren se hur människorna bott och levt sedan 1400-talet.
- På norra ön, i Hau, Fleringe och Bläse är ett särskilt artrikt område, särskilt i trakten av Ar. Området är skyltat med stenkusten och vid sidan av industriminnet Bläse kalkbruk blommar nu bland annat färgkulla och ryssgubbe.
- Våra rutiner för skötseln av vägnätet är till fördel för vägkanternas blomning. Att vägnätet på Gotland inte saltas bidrar till blomprakten. Att vägrenarna är grusiga, sandiga och väl drenerade gör sitt till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!