Vakna, vintern är slut

Magnolian, rosorna eller brunnsorkestern i Floras tempel - alla har vi en egen favorit i DBW:s botaniska trädgård. I takt med årstid skiftar Botan karaktär, men under alla tider på året är det en flitigt besökt plats dit människor kommer för att ta del av naturen eller för att ta en kort paus från vardagen.
GA har följt Botan från snöklädd vinter till blommande försommar. I år satsar trädgården lite extra eftersom Botan fyller 150 år. Bland satsningarna finns trädgårdens egen jubileumsros som inbjuder till ett nyplanterat rosarium som ska bli ett hav av dofter.

Gotland2005-06-11 06:00
När Botaniska trädgården är som bäst är en smaksak, men förändringen är mest påtaglig när vinter övergår i vår och försommar. Så här i mitten av juni när skötselsäsongen tar vid efter vårsäsongen passar det att se tillbaka på allt det arbete som lagts ner på en av världsarvsstadens pärlor. Även om många av växterna är buskar och träd som har sin givna plats år från år så är det mycket annat som ska "möbleras upp" - för att använda trädgårdsmästaren Lasse Petterssons beskrivning av vårens arbete.
Kung Bore var ganska beskedlig den här vintern, frånsett ett alltför tidigt besök i början av november med blötsnö som knäckte grenar på mandelträdet, tryckte ner bambun intill dammen och flera av buskarna. Blötsnön orsakade fler skador än orkanen Gudrun i början av januari, kylan i mars och torkan i april.
Slutpunkten på 2004 års arbete var att plantera några buskrosor veckan innan jul. Men så värst lång är inte vintervilan vare sig för trädgård eller trädgårdsmästare. Barmarksperioden i januari använde Lasse Pettersson till att skala av gräs på de ytor som senare i vår fått ny matta utrullad. Han fortsatte sedan jobbet utomhus med att beskära buskar, trots kylan och snön som kom i slutet av februari och höll i sig hela mars.
- Jag försöker att arbeta ute så mycket det går, men under vintern finns det tid att planera den säsong som kommer, berättar Lasse Pettersson som under vintern bland annat studerat gamla kartor över trädgården för att få inspiration till nya rabatter.
Den stundtals stränga kylan i mars var inget större problem för växtligheten i Botan.
- Så länge som det finns ett skyddande snötäcke gör det inget. Då var det värre i april med skiftningarna mellan kalla nätter och varma dagar, säger Lasse Pettersson.

I början av april planterades de första penséerna ut, men samtidigt fick Lasse Pettersson täcka andra växter för att de inte skulle vakna för tidigt av aprilsolen.
Sommarblommorna kom från leverantören två veckor tidigare än planerat, men sattes ändå ut i trädgården i mitten av maj. Det blev några nervösa nätter för Lasse Pettersson, som en kväll när kvicksilvret föll oroväckande lågt hemma ryckte ut med täckväv i en hastigt påkommen räddningsaktion.
- Jag såg väl ut som ett spöke när jag sprang omkring med den vita väven. Egentligen var det väl ingen fara. Botan ligger bra till för att klara sig från frost.

I sommar firar trädgården 150 år. Varje år renoveras någon del eller så genomförs något annat projekt, men det faktum att det är jubileumsår har påverkat arbetet.
- I år gör vi lite extra. Till den här sommaren har vi satsat på att göra i ordning terrasserna i rosariet och ovalen. Dessutom har DBW fått extra pengar för att sätta upp ett nytt staket mot gotlandsänget, berättar Lasse Pettersson.
Sista dagarna i mars sattes de 150 buskarna i rosariets terasser. I främsta terrassen, kantad av en lavendelhäck, står den jubileumsros som det danska företaget Poulsen tagit fram. Vid leveransen kunde ingen garantera vilken färg rosen skulle få men nu är Lasse Pettersson helt säker på att kulören blir den som trädgården beställt.
- Den blir rosa. Det är jag helt säker på nu, bedyrar han.
Rosterasserna är uppbyggda så att de ljusa sorterna står längst fram, sedan kommer de mörkare. Buskarna behöver ett par säsonger innan de når sin fulla prakt - och de ska inte bara vara en njutning för ögat.
- Vi har satsat på gammaldags doftande sorter. Rosariet kommer att bli ett hav av dofter. Jag tror det blir fantastiskt, säger Lasse Pettersson.

Personalutrymmet i Botan påminner lite om en myrstack, som vaknar till liv mer och mer efter hand som solen tittar fram och värmen kommer. Under vintern är Lasse Pettersson ensam. I halva mars kommer Anki Hallin och Sivert Bendelin, som jobbar i Botan nio månader om året. I år har de haft sällskap av Stefan Uddin, lärlingen Anton Lundström och säsongsarbetarna Monika Olsson, Emelie Högberg, Stella Andermo, Veronika Eklöf och Nicola Ghidini, plus en rad elever från olika skolor. I år har Annelie Månsson och Sofi Karlsson från Skärva trädgårdsskola i Karlskrona gjort praktik i Visby. Även elever från Säbyholms naturbruksgymnasium har hjälpt till.
- Vi har mycket glädje av eleverna. Vårsäsongen är himla ruschig och vi är normalt underbemannade då. Dessutom skärper man sig extra, för man vill ju göra allt rätt när man visar eleverna, säger Lasse Pettersson.

Botans köksträdgård är ett kapitel för sig. Helen Stade, som går en utbildning i biodynamisk odling i Järna, ansvarar för den. Arbetet i Botan är hennes praktik.
Kökträdgården omfattar 60 kvadratmeter. Nästan alla växterna började som små plantor hemma i Helen Stades lägenhet på S:t Michaels gränd. När odlingen blev för omfattande flyttades växterna till ett av kommunens växthus i Visby, där hon fick ett litet bord.
I mitten av maj flyttade odlingen återigen, den här gången till drivbänkar i Botan. Den 25 maj var det dags att sätta plantorna på sin rätta plats.
Botans köksträdgård innehåller de vanliga grönsakerna; morötter, lök, rödbeta, mangold, sallad. De tvååriga växterna får visa upp båda årgångarna.
- Hur många sorter det är totalt? Det vet jag inte. Jättemånga! säger Helen Stade.
Helen Stade varvar praktiken i Botan med att jobba med bokföring. Häromdagen kunde man se henne kontorsklädd komma rusande med vattenkannan i högsta hugg för att vattna - ogräs. I den odlingslist som visar sädesslagen finns även en rad klassiska ogräs - kornvallmo, blåklint, åkerklätt och vild riddarsporre. Och de sköts lika omsorgsfullt som alla andra växter.

Rosorna är väl kanske det mest publikfriande i trädgården, med tanke på Visbys epitet som rosornas och ruinernas stad. Passande nog sammanfaller blomningen dessutom med turistsäsongen.
Men det finns annat som lockar besökare under våren. Försommaren är otroligt vacker med alla blommande träd och buskar. Då är även fågelsången som vackrast. Lars-Åke Pettersson sköter trädgårdens holkar och ser till att även fåglarna trivs i Botan. Under våren och försommaren är fågelsången fantastisk. Koltrasten är trädgårdens karaktärsfågel, men här finns även björktrast och turkduvor. En ovanlig men välkommen gäst är halsbandsflugsnapparen.
Ett av trädgårdens pålitliga dragplåster under våren är magnolian, som brukar blomma kring valborg.
Det kinesiska näsduksträdet blommar för fullt i dagarna. Även det är en publikmagnet, men det gäller att hitta trädet som står ute i gotlandsänget norr om Botan.
- Kejsarträdet är en annan favorit, som brukar blomma samtidigt som näsduksträdet. Men i år är blomningen inte särskilt riklig. Kylan i mars tog hårt på knopparna, berättar Lasse Pettersson.
Många väntar ännu på tulpanträdets tur, som visar sina spektakulära blommor i mitten av juli.
Trädgårdsmästaren Lasse Pettersson har sina egna favoriter.
- Den 150 år gamla neapellönnen är väldigt fin när den blommar i maj. I juni är blomsterkornellen mycket vacker, och sedan ser jag fram emot kinesträdets blomning i augusti.

Häromdagen hördes en taktfast markering mellan försäsong och skötselsäsong. Visby Brass har under flera decennier varit trogna gäster i Floras tempel och bjudit trädgårdens besökare på musik. I torsdagskväll var det säsongspremiär. Repertoaren varierar, men ofta står Povel Ramels "Sorglösa brunn" på programmet. Och vid varje tillfälle spelas "Gotländsk sommarnatt".
- Det har blivit tradition. Den kan varken vi eller Botan vara utan, säger trombonisten Lennart Löfgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om