Vakna – du ska spela i kväll!

- Frid och lycka till alla varelser. Det är mitt motto som person och som artist, säger Thomas Di Leva. Det är den 1 april och i kväll förmedlar han sitt kärleksbudskap från scenen på Wisby strand.

Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Gotland2011-04-01 04:00


- Paradiset är ingen utopi. Det är här och nu. Våga följa ditt hjärta, våga tag steget och lev i nuet. Det gör jag.

Den 23 februari släppte han ett nytt studioalbum. Den 17 mars inledde han sin konsertturné genom Sverige.

Biljettrycket är hårt och de planerade 27 framträdanden har utökats med fyra. Det blir därmed 31 konserter under turnén som börjar i Växjö och slutar Norrköping den 14 maj.

- Hälsa gotlänningarna att jag längtar till ön. Det känns redan som att vi får en underbar stund tillsammans, säger Thomas Di Leva, som nu för första gången möter ön i vårskrud.

Under hösten som gått har han varit aktuell i TV-serien i "Så mycket bättre" där han och sex andra artister har tolkat varandras låtar.

- Att sjunga eget material är som att gå på en invand gata. Det sitter i ryggmärgen. Att sjunga andras låtar är som att komma in i en annan värld och vandra på okända stigar, säger han.

Några av artisternas tolkningar i "Så mycket bättre" har blivit publiksuccéer. Dit hör Lasse Berghagens "Sträck ut din hand" som, i Thomas di Levas känslomässiga version, hyllats både i Sverige och utomlands.

- Jag var i Helsingfors och insåg att min tolkning låg trea på den finska topplistan. Det var lika oväntat som underbart, flöjtar han i telefon från Stockholm.

Han bor utanför storstaden intill ett naturreservat. Ett perfekt läge för den som gillar tystnad och som gjort för promenader.

- Där jag bor är det som om tiden står still. Jag hör fåglar som sjunger och det har varit så vackert med mycket snö och is. Har ni haft det på Gotland också?

Jag berättar om havsisen som släppt greppet om havet, om snön som smält bort sitt vita täcke över ön, och om snödropparna som följs upp av krokus och iris vid Södertorg.

- Jag har egentligen bara upplevt Gotland under sommartid och tidig höst. Senast var det i Burgsvik när vi spelade in för TV. En höst i slutet av 1980-talet spelade jag i en idrottshall på ön, men då var jag bara 25 år och minns inte så mycket av besöket, säger han.

Tiden mellan släppet av sitt tjugonde album "Hjärtat vinner alltid" och turnépremiären jobbar han fram konsertprogrammet.

- Planeringen av låtar till konserterna på mitt dagsschema. Det är roligt men mycket att förebereda med musik och arrangemang. Det blir en konsertupplevelse som växer fram i en skapande process under repetitionerna, förklarar han.

Att få utlopp för alla sina drömmar och fantasier upplever han som sin drivkraft, både som person och som artist. Som uppenbarelse måste han ses som unik i sitt slag.

-  Kläder och framträdanden är en del i mitt budskap. Det finns tillräckligt många som gestaltar vardagen. Därför behövs sådana som jag och sånger som bär på hjärtats vision. Fantasi är kul, både i min vardag och som artist.

Han betonar kärleken som tillvarons kärna och att leva i harmoni med den han är som en viktig del av hans liv och uttryck som artist under 30 år på scenen.

- Kärleksbudskapet ger energi när den tar gestalt uttryckt genom personer. Att konkurrera eller bekämpa varandra är inte nödvändigt utan bara ett steg i vår evolution. Vi har vår fria vilja och det avgörande är vad vi bestämmer oss för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om