Våld mot tjänstemän ökar – här är fallen som utretts nu

Under sommaren ökade inte bara antalet anmälda narkotikabrott kraftigt. Anmälningarna om våld mot poliser, ordningsvakter och sjukvårdspersonal ökade ännu mer.

Stockholmsveckan i år resulterade i många anmälningar, både om narkotikabrott och våldsamt motstånd och våld mot tjänstemän.

Stockholmsveckan i år resulterade i många anmälningar, både om narkotikabrott och våldsamt motstånd och våld mot tjänstemän.

Foto:

Gotland2023-10-30 12:45

Anmälningarna om våld, våldsamt motstånd och hot mot tjänstemän tredubblades på Gotland under juni– augusti, jämfört med sommaren 2022. Totalt gjordes 62 anmälningar, enligt den preliminära statistik som Brå (Brottsförebyggande rådet) presenterat.

Här är några av de anmälningar som polisen utrett och lämnat över till åklagare:

• 15 juli, klockan 01.30. Polisen får via en väktare veta att en kvinna som lagt sig ner på Smedjegatan vägrar att flytta på sig, och skriker att Visby inte ska ha några turister. När polisen ska omhänderta kvinnan, enligt lagen om berusade personer, så gör hon våldsamt motstånd genom att försöka bita en polisman i armen, klösa och sparka en polisman i skrevet. En stämningsansökan om våldsamt motstånd och försök till våld mot tjänsteman har lämnats in till tingsrätten.

• 15 juli. En 21-årig man stretar emot och försöker slita sig loss när två ordningsvakter försöker avvisa honom från en krog. Åtal har väckts om våldsamt motstånd.

• 22 juli, klockan 03.50. Ordningsvakter på en krog ska avlägsna en man som tidigare avvisats från krogkön. Under ingripandet kommer två vänner till mannen och börjar slå ordningsvakter. Tumultet urartar och åtta ordningsvakter krävs för att hålla kvar de tre personerna tills polispatrullen kommer. Brottsrubricering: Våld mot tjänsteman.

• 5 augusti klockan 20.30. En taxichaufför kommer till en restaurang för att hämta en take away-beställning när en restauranggäst på uteserveringen angriper honom med en stol som tillhygge. Gästen har även kränkt chauffören med ord som horunge. Brottsrubricering: Försök till våld mot tjänsteman, alternativt ofredande.

• 28 augusti, klockan 09.15. Polisen blir kallad till en sjukvårdsinrättning där en patient uppträtt aggressivt. Under tumultet skadas en sjuksköterska. Brottsrubricering: Ringa misshandel.

Enligt den statistik som polisen på Gotland tagit fram för perioden juni–augusti gällde fyra anmälningar våld mot poliser, fem våld mot ordningsvakter och tre våld mot övriga tjänstemän. Dessutom gjorde 17 anmälningar om förgripelse mot tjänsteman, där bland annat hot, eller till exempel spotta på tjänstemän, ingår. Det gjordes även 14 anmälningar om våldsamt motstånd, där en gärningsman fysiskt försökt hindra myndighetsutövning.

En av polisanmälningarna har redan lett till åtal, och nyligen dömde tingsrätten en 23-årig man från Stockholm för att en natt i juli ha angripit och hotat en ordningsvakt som försökte avvisa honom från Gutekällaren. 23-åringen hade före avvisandet varit i slagsmål inne på krogen. Den kvällen slutade med 120 dagsböter à 130 kronor, totalt 15 600 kronor.

Elva av anmälningarna gäller händelser där poliser är målsägande. Mattias Wallin, som är ordförande för Polisförbundet på Gotland och som tjänstgjorde som vakthavande befäl under sommaren, tycker dock att det är viktigt att skilja på vilken typ av anmälan som är gjord.

– Det gäller oftast våldsamt motstånd, när den vi omhändertar kränger med kroppen för att komma undan. Det våldet är inte riktat mot oss, utan mot situationen. Det är värre när våldet inte gäller att komma undan, utan riktas direkt mot oss. I sommar har vi bara haft ett fåtal sådana anmälningar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!