Våldet angår alla
Under fjolåret anmäldes drygt 140 misshandelsbrott mot kvinnor på Gotland. Men man vet att många fler brott begicks. Mörkertalet är stort och det faktiska antalet misshandelsbrott mot kvinnor på Gotland är troligen mellan 500 och 600 per år.
I dag kommer delar av det att diskuteras vid den heldagskonferens med temat Kön, makt och jämställdhet som kommunen och länsstyrelsen gemensamt arrangerar på Borgen i Visby.
Ökad medvetenhet
Beslut om att ta fram ett övergripande kommunalt handlingsprogram för kvinnofrid fattades av kommunfullmäktige i september i fjol.
Med programmet vill man dels öka medvetenheten om vilka strukturer och förhålllanden i samhället som ligger bakom mäns våld mot kvinnor. Dels ska man presentera strategier för hur våldet kan stoppas; hur det kan förebyggas och minska.
Offentliga miljön
Ansvaret för utredningsarbetet har legat på folkhälsoteamet. Genom att träffa människor från många olika grupperingar i samhället har frågorna ventilerats från väldigt många olika håll.
Alltifrån kvinnojourer och brottsofferjourer till myndigheter, studieförbund, kyrkor, idrottsrörelse och företrädare för handeln har fått komma till tals.
Man har diskuterat den offentliga miljön med tanke på kvinnors trygghet och man har diskuterat handelns roll när det gäller sexualiseringen av det offentliga rummet för att bara nämna några exempel.
Utbrett och allvarligt brott
Problemets utbreddhet betonas. Och att mäns våld mot kvinnor måste ses både som ett samhällsproblem och ett problem för enskilda individer. Det är en fråga som angår alla.
- Våld och hot är en vardaglighet för många kvinnor. Det är ett utbrett och allvarligt brott som ofta sker i det fördolda, skriver man.
I cirka 75 procent av fallen är gärningsmannen en man som kvinnan är bekant med. Oftast har mannen och kvinnan en pågående eller avslutad relation, läser vi vidare i rapporten.
Högst 25 procent anmäls
Där står också att de drygt 140 fall av kvinnomisshandel som anmäldes på Gotland i fjol bara är en mindre del av de brott som i realiteten begicks. Man skriver att BRÅ (Brottsförebyggande rådet) uppskattar att bara 20-25 procent av den faktiska brottsligheten blir anmäld när det gäller mäns våld mot kvinnor.
I handlingsprogrammet diskuteras även orsakerna till våld mot kvinnor. Och man menar att det i grunden handlar om makt.
Mäns överordning
- Det våld som män riktar mot kvinnor har sitt ursprung och får sin näring ur föreställningar om mäns överordning och kvinnnors underordning. Våldet har till syfte att utöva makt och kontroll både på individuell och på strukturell nivå, skriver man.
- Mäns våld mot kvinnor är det mest extrema uttrycket för den obalans som råder i maktförhållandet mellan kvinnor och män i samhället, slår man fast.
Därmed slår man också fast att bekämpningen av detta våld är en fråga för hela samhället.
Skyddat boende
Kommunen kommer att skapa sina strategier, det är ju ett av målen med hela projektet. Och i programmet föreslås åtgärder i tio punkter för Gotlands kommun.
Det handlar bland annat om att inrätta ett skyddat boende för våldsdrabbade kvinnor och deras barn, stöd till de ideella jourerna, handlingsplan vid hedersrelaterat våld och information och jämställdhetsarbete på flera plan.
Makt och kön
Dagens konferens i Visby tar även upp många andra frågeställningar kring jämställdhet, makt och kön.
Det kommer att handla om hälsa och sjukvård, samhälls- och stadsplanering, sexuella trakasserier i arbetslivet, företagens jämställdhetsarbete med mera.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!