Väldig ökning av antalet våldtäkter
Antalet anmälda fall av våldtäkt och grov våldtäkt ökar dramatiskt på ön, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.På ett år har siffrorna stigit med 120 procent, vilket är den näst största ökningen i landet.
Inom ungdomsgruppen på Gotland har personal märkt av en svag ökning, men de kan inte närmare gå in på orsaken.
Samma gäller polisen:
- Vi har uppmärksammat att det varit en hel del anmälningar, men jag vet inte vad det beror på, säger Magnus Frank, chef för kriminalavdelningen på Gotland.
Enligt honom inträffar de flesta våldtäkterna under sommartid, då det är mycket människor i rörelse, fler är lättklädda och mer alkohol intas. Hittills har det under juni och juli månad anmälts sammanlagt tolv våldtäkter här på ön, vilket jämfört med förra årets siffra på sex anmälningar, speglar den generella ökningen.
Under juni månad skrev GA om en undersökning där sju av tio gotländska tonårsflickor sa sig vara rädda för att bli våldtagna när de gick ut sent om kvällarna.
Magnus Frank menar dock att oron är obefogad, i alla fall vad gäller överfallsvåldtäkter.
- Det är ytterst sällan som de händer. I de allra flesta fall handlar det om två personer som sedan tidigare har någon slags relation till varandra. Ofta möts de på krogen, går hem tillsammans och sedan går åsikterna isär om vad som hände, säger han.
Ökningen har pågått under ett par år, redan förra året anmäldes på Gotland drygt 40 procent fler våldtäkter än 2005. Enligt Brottsförebyggande rådet kan de stigande siffrorna bero på en lagändring som trädde ikraft för två år sedan, då även vissa fall av sexuellt utnyttjande kom att rubriceras som våldtäkt.
En annan möjlig delorsak, utöver att antalet faktiska våldtäkter har ökat, sägs vara att människor blivit mer benägna att anmäla våldtäkter.
Mörkertal
Magnus Frank ställer sig dock skeptisk till att det gäller de gotländska kvinnorna.
- Jag vet inte, det är jättesvårt att säga. Det finns säkert också ett stort mörkertal i det här. En hel del personer som känner sig utsatta har säkert valt att avstå från att anmäla det till oss, eftersom de känner att det blir en jobbig apparat som de måste gå igenom med polis och sjukhus.
Svårt att förebygga
Han menar också att det är svårt att häva utvecklingen och polisen på Gotland har hittills inte satt in åtgärder för att stoppa ökningen.
- Eftersom det till största del handlar om våldtäkter där de inblandade har en relation med varandra, så är det väldigt svårt att förebygga de här brotten. Hade det handlat om överfallsvåldtäkter hade vi kunnat agera på ett annat sätt, genom att exempelvis sätta upp belysning i mörka parker eller på andra utsatta områden, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!