"Väldigt många avbokningar under våren"

Läget är inte längre nattsvart för öns campingar. Även om det är långt i från förra årets rekordsommar har bokningarna börjat trilla in.

Ingen trängsel på Tofta camping. Bokningarna har kommit igång, men i nuläget har man cirka 30 procent färre gäster jämfört med normalt.

Ingen trängsel på Tofta camping. Bokningarna har kommit igång, men i nuläget har man cirka 30 procent färre gäster jämfört med normalt.

Foto: Sofie Regnander

Gotland2020-06-30 06:19

Förra året beskrevs som ett rekordår för campingnäringen med nära 17 miljoner gästnätter och en omsättning på cirka sju miljarder kronor nationellt. På Gotland ökade antalet gästnätter med 24 000, en ökning med 10 procent jämfört med året innan.

Förväntningarna var därför stora inför 2020 – innan coronapandemin slog till och avbokningarna började trilla in. 

– Om någon ringde var första frågan om det gick bra att avboka, berättar Anders Ekström som driver Ekevikens camping på Fårö.

På Tofta camping fick Jasmine Rosell, ny på posten som driftchef, lära sig avboka gäster istället för att boka.

– Det var väldigt många avbokningar under våren, men vi tvekade aldrig om att hålla öppet utan planerade för olika scenarier istället, berättar Jasmine Rosell.

När beskedet om lättade reserestriktioner kom för tre veckor sedan vände allt. Telefonerna började ringa. Bokningar kom igång på allvar. 

– Jag var helt nerringd hela helgen. Vi fick 70 bokningar på ett och ett halvt dygn. Det var superkul, säger Jasmine Rosell. 

Men att nå upp till förra sommarens rekordsiffror är det ingen som tror på längre.

– Min prognos är cirka 30 procent färre besökare den här säsongen, men det definitiva resultatet får vi längre fram, säger Anders Ekström.

Torsten Bäckstrand, delägare i Östergarn Strand camping, säger att han är ganska nöjd med beläggningen. Många gotländska säsongsgäster kom tidigt, men på vandrarhemsdelen har man tappat cirka 50 procent. På campingdelen mellan 10 till 20 procent.

– Vi har lika många gotlänningar som kommer, men vi har färre gäster från fastlandet och utlandet, förklarar han.

Frans Brozén som driver Solhaga camping på Fårö, gissar att han haft 70 procent färre gäster om man räknar med stuguthyrningen. 

– Många långliggare har avbokat. Det är äldre personer från fastlandet som tycker att det känns för osäkert att åka hit. Nästan alla våra campingstugor är lediga. Det märks tydligt att Bergmanveckan ställde in i år, säger Frans Brozén.

Det är också något Rolf Lindvall vid Sudersands strandcamping märkt av.

– Midsommaren var väldigt bra, men sen blev det en svacka. Jag tror inte på en kanonsommar för vi har redan tappat så mycket och det blir svårt att hämta igen, men det blir heller ingen katastrofsommar. Vi räknar med ett tapp på kanske 10 till 15 procent.

De flesta vittnar om färre bokningar från fastlandet och så har de utländska gästerna från främst Tyskland och Norge uteblivit. Jane Wetterstrand som arrenderar Vitvikens camping har även noterat ett nytt beteende hos sina gäster.

– Jag har haft bra beläggning. Normalt sett brukar jag inte ha fullt veckan efter midsommar, men i år har det varit fullbelagt. Skillnaden som jag kan se att det kommer flera campingvagnar, kompisgäng som bokar tillsammans. Man tycker väl att det är ett bra sätt att umgås på.

Hur blir resten av sommaren då?

– Jag tror sommaren blir bra, men utan några toppar, eftersom vi har färre bokningar från fastlandet.

Jasmine Rosell på Tofta camping säger att man har väldigt många fler tältare den här säsongen. Många tycks vara första-gångs-campare. 

– Alma har fått rycka ut från receptionen och hjälpa till och visa hur man reser ett tält, skrattar hon.

Vad tror du om resten av sommaren?

– Jag tror att många ser det här som ett mellanår. Nästa år däremot tror jag blir ett kanonår. Folk har redan börjat boka en plats till 2021.

Gästnätter campingar 2019

Förra året rapporterades 273 118 gästnätter på Gotlands campingar. En ökning med 10 procent jämfört med året innan.

Andelen husvagnar var 39,5 procent, husbilar 15,4 procent, tält 17,3 procent och stugor/övrigt 27,7 procent.

Flest gäster var från Sverige 88,5 procent, följt av Tyskland 5,5 procent, Norge 1,9 procent, Danmark 1,0 procent, Finland 0,7 procent, Nederländerna 0,6 procent, Polen 0,2 procent och Frankrike och Storbritannien 0,1 procent.

Källa: SCB 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!