Elbilsboomen ställer tuffare brandkrav på färjorna

En brinnande elbil riskerar att bli mycket svårare att få under kontroll än andra brinnande fordon. I takt med att fler elbilar rör sig på vägarna har Destination Gotland vässat sin brandorganisation ombord.

En brand som startat i elbilens batteri anses betydligt mer svårsläckt än brand i en konventionell bil, anser räddningstjänsten.

En brand som startat i elbilens batteri anses betydligt mer svårsläckt än brand i en konventionell bil, anser räddningstjänsten.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Gotland2022-02-07 20:45

Enligt branschorganisationen Bil Sweden kommer mer än var tredje såld bil i Sverige 2022 att drivas av el. Elbilar har många fördelar, men den kanske största akilleshälen är hur de beter sig om batterierna fattar eld. Branden kan nämligen bli både våldsammare och betydligt svårare att få stopp på än brand i en konventionell bil, har brandmän vittnat om i tidningen Vi bilägare.

– Problemet är att om det blir brand i elbilens batterier går det nästan inte att släcka, det krävs otroliga mängder vatten, säger Anders Fagerlund, yttre befäl vid räddningstjänsten på Gotland.

undefined
Anders Fagerlund, yttre befäl vid räddningstjänsten på Gotland, säger att det går åt otroliga mängder vatten vid släckning av en elbilsbrand.

Laddningsbara litiumjonbatterier finns i allt från mobiltelefoner till elbilar. Råkar de ut för så kallad termisk rusning kan de överhettas och utveckla brand. Och ju större batteri, desto värre brand.

– Och elbilarnas batterier är jättestora. Termisk rusning kan uppstå vid laddning, på grund av produktionsfel i batteriet eller om man kört emot något så att batteriet skadas. Det gäller att kyla ner det med vatten, eller att helt sonika låta det brinna under kontrollerade former, säger Anders Fagerlund.

undefined
En brand som startat i elbilens batteri anses betydligt mer svårsläckt än brand i en konventionell bil, anser räddningstjänsten.

Elbilsbatterier har kunnat brinna i timmar, för räddningstjänst har det i en del fall varit svårt att bedöma när branden faktiskt är släckt. Ett skräckexempel från Motormagasinet talar om när en branddrabbad elbil självantände på nytt fyra gånger på 48 timmar.

Räddningstjänsten på ön har hittills inte behövt bekämpa någon allvarlig elbilsbrand.

– Vi har haft brand i laddhybridbilar, och i hoverboards. Små föremål kan man kasta ut i trädgården och låta brinna upp, det är värre med en elbil som står parkerad inne i ett större garage, säger Anders Fagerlund.

undefined
De olika drencher-zonerna på färjornas bildäck finns för att man ska kunna aktivera vissa områden med vattensprinklers om det börjar brinna på bildäck.

En plats där många bilar samlas varje dag är bildäcken på Destination Gotlands färjor. De sista åren har rutinerna stärkts hos besättningen för att vara beredd om ett eldrivet fordon fattar eld ombord.

Utgångspunkten om det börjar brinna på bildäck är att ingen människa ska behöva gå ner där, i första hand ska det inbyggda sprinklersystemet släcka elden.

– Vårt drenchersystem med sprinklers finns i olika sektioner över hela bildäck och kan aktiveras vid en brand och kyler då ner med hjälp av vatten som sprayas ut, berättar Destination Gotlands säkerhets- och trafikchef Daniel Pantzarfelt.

undefined
Hundratals sprinklers, i det så kallade drenchersystemet ombord på Destination Gotlands färjor, finns i taket på bildäck och ska hjälpa till om det uppstår en brand i en bil ombord.

Sedan 2019 måste den som kör ombord på färjan ange om den har ett alternativt drivmedel på sitt fordon, som el eller gas, och får då en lapp i vindrutan.

– Tack vare det har vi kontroll på vad som kommer ombord. Vi har också kameror på bildäck och vakter som går kontinuerliga ronder på bildäck, säger Daniel Pantzarfelt.

En av reglerna är också att en elbil som krockskadats aldrig får köra ombord, eftersom så många fall av brand uppstår hos just krockade bilar.

undefined
Destination Gotlands säkerhets- och trafikchef Daniel Pantzarfelt berättar att rutinerna stärkts hos besättningen när det gäller beredskapen för bilbränder ombord på färjan.

Destination Gotland genomför varje vecka övningar där man tränar olika scenarier.

– Elbilsbränder är en del av det. Det sista året har vi köpt in en särskild brandfilt som kan läggas över hela bilar. Den finns på alla fartyg och kan användas för att isolera en bilbrand.

undefined
Brandsäkerheten ombord på Gotlandsfärjorna övas varje vecka av besättningen. Här Daniel Pantzarfelt vid en av brandposterna.

Vid brand i batterier avges också giftigare rökgaser än från många andra material. För att undvika att brandrök från bildäck tar sig upp i passagerarutrymmen finns på färjorna ett övertryck som gör att rök inte kan spridas till trapphus och ventilation. Kraftiga fläktsystem finns också för att suga ut röken från bildäck.

Fakta

Fler fossildrivna bilar brinner än elbilar. Men elbilarna kan ge längre och värre brandförlopp.

Mellan 2018 och 2020 inträffade 171 bränder i fordon med litiumjonbatterier eller i laddanläggningar för batterifordon som bilar, cyklar och elsparkcyklar, enligt MSB. Av dessa rörde 34 bränder personbilar. Anlagda bränder finns inte med.

Samma period har det brunnit i cirka 415 fossildrivna personbilar där batterier, laddare eller elledningar varit inblandade i brandförloppet.

Källa: Ny Teknik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!