Våldsbrotten ökar på Gotland. Det framgår av polisens årsredovisning för 2010, som presenteras idag. Ökningen av antalet anmälda våldsbrott på Gotland är 8 procent det senaste året, och det är en trend som stått sig tre år tillbaka. I landet i övrigt så minskar våldsbrotten.
Främst är det våld inomhus som står för ökningen.
Samtidigt verkar det som om polisen blivit effektivare på att utreda våldsbrotten. Polisen har ett mått för detta, nämligen hur många anmälda ärenden som går vidare till åklagare fördelat per 1 500 utredningstimmar. Om man jämför antalet utredningstimmar med hur många ärenden som polisen redovisar till åklagare så är Gotlandspolisen bland de effektivare i landet.
Å andra sidan säger inte det måttet allt. Man kan också mäta effektivitet genom att redovisa hur många ”skäligen misstänkta” personer som blir lagförda, alltså dömda. Där ligger Gotland i botten, när det gäller våldsbrott.
Så det anmäls alltså fler våldsbrott än tidigare, det görs fler utredningar som går vidare till åklagare men det är i jämförelse med övriga landet inte lika hög uppklaringsprocent.
Inbrottstjuven lever farligt
Ett område som minskar tydligt är tillgreppsbrotten, alltså stölder från till exempel butiker och bostäder. Dels har antalet inkomna ärenden minskat de senaste tre åren, och dels är andelen redovisade ärenden som går vidare till åklagaren bland de högsta i landet. Här är också uppklaringsprocenten högre än genomsnittet.
För brottstypen inbrott är polis och åklagare på Gotland faktiskt bäst i landet på att få tag i gärningsmannen och få honom dömd. Antalet lagföringar (domar) har dessutom ökat det senaste året.
Lugnt i trafiken
Också trafikbrotten minskar något, mätt i antalet anmälda brott. Relativt antal invånare så är trafikbrotten väldigt få på Gotland. Men den positiva utvecklingen på trafikområdet märks bara på de senaste två-tre åren. Enligt polisens årsredovisning så är trenden negativ över en längre tidsperiod.
Narkotikabrott upp 200%
Mest anmärkningsvärd är utvecklingen av narkotikabrottsärendena. 2010 blev året då narkotikabrottsärendena steg med över två hundra procent. Det skulle kunna tolkas antingen som att gotlänningarna plötsligt börjat knarka hejdlöst, eller att de börjat anmäla varandra mer, eller att polisen blivit väldigt mycket aktivare på narkotikabekämpning än tidigare.
I själva verket hänför sig hela ökningen till en enda utredning, den stora narkotikahärvan som blev polissak i januari 2010 (där ett stort antal gotlänningar åtalades för ringa narkotikabrott och där ett par huvudmän sedermera dömdes till flera års fängelse).
Fokus på ungdomar
Polisens verksamhet generellt är i detalj målstyrd från Rikspolisstyrelsen, som ställt upp statistiska kurvor om alla möjliga insatser och brottstyper. Dessa kurvor används för att jämföra utvecklingen över tid. Det är på så sätt som polisen på Gotland kommit fram till att ett normalt år ska det anmälas ungefär 300 ”våldsbrott i offentlig miljö” på ön. Förra året blev de 309.
Gotlandspolisen lyfter själva fram brottsförebyggande insatser mot ungdomar som ett prioriterat område. Under 2010 satsade polisen mycket resurser på att synas ute bland ungdomar under evenemang och på ökad krogtillsyn.