"Valet genomfördes för tidigt"
Luften hade gått ur ja-sidans valvakor innan de ens hade hunnit börja på söndagskvällen. När vallokalerna stängde stod det klart att nej-sidan ledde stort.För stort. Valet genomfördes för tidigt, menar Roy Hansson (m).
Ja-sidan på Gotland samlades till valvakor på två platser i Visby. Moderaterna satt uppe på sitt kansli utanför Österport och några socialdemokrater och en vänsterpartist samlades ett stenkast därifrån på Alis. Det var inte så många socialdemokrater som ville samlas till valvaka den här gången. Efter mordet på Anna Lindh valde de flesta att stanna hemma.
Och stämningsläget låg kvar på en låg nivå kvällen igenom. Redan vallokalsundersökningen kunde berätta om ett rejält nederlag för ja-kampanjen.
<span class=MR>Fel tidpunkt</span>
Valet genomfördes vid fel tidpunkt. Svenskarna hade behövt använda euron mer innan vi skulle rösta, menar Roy Hansson (m).
Christer Engelhardt (s) ville in i det sista tro på en vändning av valresultatet. Men på ett tidigt stadium stod det klart att Gotland hade sagt nej.
Jag trodde att det skulle bli annorlunda på Gotland. Inte minst med tanke på att LRF och centerledningen på Gotland har talat för ett ja, säger Christer Engelhardt.
När förlusten var ett faktum kunde ja-företrädarna fundera över varför det blev så här.
Vi borde kanske ha varit bättre på att föra fram fördelarna med själva EU-medlemskapet, tror Christer Engelhardt.
Många känner ett främlingskap mot EU, säger Åke Svensson (s).
Moderaterna, å sin sida, tror att regeringens splittring i frågan har skapat en rejäl uppförsbacke för ja-kampanjen.
Jag kan tänka mig att när folk ser att inte ens ministrarna kan enas, då tänker man att "neeej, vi behåller det som det är", säger Mikael Ericsson.
Hos moderaterna befarar man att valresultatet nu kommer att sätta krokben för den gotländska satsningen på en kongresshall. För vem kommer nu att våga ta den valutarisk som det innebär att boka in en kongress flera år innan den äger rum?
Nu är det ingen idé att fortsätta med kongresshallen, menar Lena Simonson.
Många ser ett nej som ett sätt att sätta sig upp mot etablissemanget. En "käftsmäll"... Men risken är att priset för den här käftsmällen kommer att bli ganska högt, summerar Åke Svensson på Alis.
Det här var för eländigt. Nu åker jag hem och sover, suckar moderaten Lilian Edwards ett stenkast därifrån.
Det kommer att bli problem för kongresshallen, tror Mikael Ericsson.
In i det sista ville den socialdemokratiska riksdagsledamoten inte ge upp hoppet om att val-siffrorna skulle vända. Det gjorde de inte. Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!