Valet 2022
Med bara några hundra röster kvar att räkna pekar allt på att Gotland går mot ett maktskifte. Socialdemokraterna har i nuläget 31,4 procent av rösterna, en uppgång med drygt 5,5 procentenheter sedan förra valet.
– Det är naturligtvis glädje att Socialdemokraterna har gått väldigt bra både lokalt och i landet. Det är ett kvitto på att vi har nått ut med vår politik, säger Meit Fohlin (S).
Men det är dubbla känslor.
– Resultatet på den nationella nivån känns ju oerhört sorgligt. SD blir näst största parti och kommer naturligtvis att ställa krav. Även om de inte kommer in i regeringen så blir de så stora att de kan fälla varje förslag och med det över sig kommer det naturligtvis vara tufft att styra landet.
Även på Gotland går SD framåt, men trots det menar Meit Fohlin att partiet inte kommer att få ökat inflytande i den gotländska politiken.
– De är ändå små här jämfört med riket. De ska inte få ett större mandat – de kommer att få mindre inflytande. Vi ska inte ha ett minoritetsstyre där SD får inflytande.
Det traditionella samarbetet mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, räcker dock inte för ett majoritetsstyre, tillsammans har de just nu 45,3 procent.
– Det kommer att kräva någon form av nytt samarbete. Alliansen kommer att behöva bryta upp sin allians och samarbeta med andra partier, säger Meit Fohlin, som ännu inte vill uttala sig om möjliga samarbeten.
– Vi avvaktar tills alla har hunnit smälta det här och att partierna har börjat göra sina egna analyser. Jag uppfattar att Gotland har gott om pragmatiska politiker så det bör inte vara omöjligt.
Centerpartiet ser ut att göra ett stort tapp lokalt, minus 6,37 procentenheter jämfört med 2018. Eva Nypelius (C) är dagen efter valet besviken över utfallet.
– Jag hade såklart hoppats på ett bättre resultat för Centerpartiet, både på riksnivå och lokalt. Så är det ju. Jag tycker att den politik vi drivit passar ett landsbygdslän med många småföretagare som Gotland.
Vad har gått fel?
– Den analysen är ännu lite för tidig att göra, men jag tror att väljarna har röstat för förändring och då tippar det över på olika sätt.
Eva Nypelius säger att det varit en annorlunda mandatperiod att styra, då hon varit regionstyrelsens ordförande. Hon är trots allt stolt över det jobb som gjorts de senaste fyra åren.
– Jag är stolt över arbetet och hur långt vi ändå har kommit. Det går faktiskt bra för Gotland och vi vet att det kommer tuffa tider framåt.
Problematiken att inte få styra i egen majoritet ser ut att flyttas över till Socialdemokraterna på Gotland. Avsaknaden av just denna har de senaste fyra åren gjort Sverigedemokraterna till vågmästare med stort inflytande i den gotländska politiken.
– Det är lättare att styra i en majoritet. Det är olyckligt när vi återigen inte har en tydlig majoritet framåt.
Kan ni tänka er att vara med och bidra till ett majoritetsstyre?
– Alla har väl sagt att man är beredd att prata med alla, förutom SD. Men alla vill då ha genomslag för sin egen politik.
Om S räcker ut en hand för att styra ihop på Gotland, tar ni då den?
– Den analysen får göras framåt. Väljarna har sagt sitt i valet nu. Man har röstat för förändring. På Gotland går M, S och SD framåt. Det är en signal, tänker jag.
Centern backade även i riksdagsvalet och redan under valnatten stod det klart att Lars Thomsson och Centern tappar sitt riksdagsmandat.
– För vårt parti är det såklart en stor förlust. Vi har haft ett bra samarbete under den här mandatperioden. Lars har drivit på gotlandsfrågorna och verkligen lyft Gotland på en riksplan. Så ja, visst betyder det mycket att vi tappar ett riksdagsmandat.
Den stora vinnaren i valet torde vara Jesper Skalberg Karlsson, (M). Efter ihärdigt kampanjande på Gotland med ansiktsbeklädd Volvo kniper han med största sannolikhet det andra gotländska mandatet till riksdagen.
– Det verkar som att svenska folket och gotlänningarna vill ha förändring och har röstat för det. Jag tycker det är kul också att vår lokala kampanj verkar ha fallit väl ut. Det är glädjande att vi går framåt i valet till regionfullmäktige, inte minst.
Hur känns det att du och moderaterna ser ut att ta det andra riksdagsmandatet?
– Jag blir såklart glad över det. Nu väntar ett gediget arbete för att leverera för gotlänningarna de kommande fyra åren. Nu ska jobbet verkligen göras.
Du låter ödmjuk inför uppgiften?
– Jo, kanske lite ödmjuk. Kanske fyra år äldre än jag var senast och lite mer på det klara med vad jobbet innebär.
Avgående riksdagsledamoten Lars Thomsson (C), gratulerande moderaten under valnatten när de möttes i radiohuset i Visby.
En samlad Lars Engelbrektsson (SD), konstaterade dagen efter valet att han hade hoppats på mer.
– Jag hade förväntat mig bättre, det hade jag. Men valet är inte klart ännu, det är ännu röster som ska räknas fram tills på onsdag, säger han.
Sverigedemokraterna gjorde ett betydligt sämre val lokalt på Gotland, än i riksdagsvalet. Omkring tio procent fick man i valet till kommunfullmäktige och närmare 16 procent i valet till riksdag.
– Ska jag vara ärlig om du ser på ett riksplan så finns ett parti som sticker ut, fast åt andra hållet. Jag tror, utan att var expert, att många som har förtroende för Centerpartiet på Gotland litar på dem har på ön, men vill inte att man ingår i en socialdemokratisk regering på riksnivå.
Finns det några andra förklaringar till att SD på Gotland "bara" får drygt tio procent?
– Det kan vara så att man har annan problematik i andra kommuner än vad vi har på Gotland. De frågorna som är viktiga i en specifik kommun som styr vilket parti som har mandat. Det är helt naturligt.
Gränsöverskridande samarbeten skulle kunna göra att Sverigedemokraterna tappar den vågmästarroll de har haft i politiken på Gotland de senaste fyra åren. Det är dock något som Lars Engelbrektsson är mindre oroad över.
– Skulle Centerpartiet göra som på riksnivå och samarbeta med Socialdemokraterna? Då har man grävt sin egen grav, fram till nästa val.
Klart från gårdagen är också att Socialdemokraterna kniper det ena av Gotlands två mandat till riksdagen. Kampen om det andra står mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna, där det förstnämnda ser ut att gå segrande.
– Det var lite snopet. Vi låg tre procentenheter över dem långt in på valnatten, men så plötsligt vände det. Men återigen, alla röster ska räknas innan vi har ett resultat.