Valfrihet - då får resenären betala
Valfriheten har ett pris. På Destination Gotlands biljetter är det ett tio procents påslag på priset. - Det gäller bara för bosatta på fastlandet och de flesta av våra resenärer vill ha det så här, säger Per-Erling Evensen, marknadschef på Destination Gotland.
Foto: Bengan Zettergren
Den som vill ha möjligheten att boka om sin biljett fram till två timmar före färjans avgång får köpa sin biljett med ett tioprocentigt prispåslag.
Det är helt uppåt väggarna, menar Jerry Jacobsson, gotlänning bosatt i Uppsala.
- De har valt att begränsa allas valfrihet, sedan tar de betalt för att sälja tillbaka den. Det här är inte hållbart, säger han.
Per-Erling Evensen försvarar biljettsystemet.
- Vi måste ta hänsyn till vad de flesta tycker och majoriteten av våra resenärer anser att det här är ett bra system.
Många företag som säljer resor använder sig av likartade metoder när de säljer biljetter. Destination Gotland kör färjorna på uppdrag av staten och har en särställning som ensam aktör.
- Det förpliktar. Man kan kräva mer av dem än man kan göra av andra eftersom de har monopol. De kan inte gömma sig och säga att alla andra gör så här. Man kan kräva att de inte ska ta ut en sådan här avgift, säger Jerry Jacobsson.
Marknadschefen på Destination Gotland menar att företagets avgifter för ombokningsbara biljetter är väl förankrat bland resenärerna.
- När vi har frågat vad kunderna tycker så säger vissa att det rent av borde vara större prisskillnad mellan de biljetter som går att boka om och de som inte kan bokas om, säger Per-Erling Evensen.
Läraren Jerry Jacobsson har ett förslag på hur resenärernas valfrihet ska kunna vinnas tillbaka.
- De borde ta ut en avgift på varje biljett som bokas om i stället. På så sätt får kunderna en äkta valfrihet. Då kan man välja om man vill boka om biljetten eller inte. Då kan Destination Gotland ta betalt för sina egna produkter och inget annat.
Per-Erling Evensen ställer sig kallsinnig till förslaget.
- De flesta tycker att vårt biljettsystem är bra, några få tycker annat. Vad vi än gör är det någon som har en åsikt om det, men det är bra. Färjetrafiken berör alla här på Gotland.
Han förnekar att företaget tjänar några stora pengar på de extra avgifterna.
- Men samtidigt måste vi se till att det finns resurser att klara trafiken vintertid, det måste finnas en skälig ekonomi i det här. Intäkterna från sommaren måste räcka till att klara vintern när vi kan ha 75 passagerare på en tur från Oskarshamn till Visby.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!