Välkomnar nu en lagändring
Vi har inget val. Vi måste ta ut miljösanktionsavgift och anmäla misstänkta miljöbrott till åklagare, annars begår vi tjänstefel, säger Jan von Wachenfeldt som är chef för miljö- och hälsoskyddskontoret.Men han välkomnar samtidigt en lagändring som kan avkriminalisera den här typen av lindrigare förseelser.
Det var miljö- och hälsoskyddsnämnden som år 2001 beslutade om att Mikael Ericssons företag skulle betala en miljösanktionsavgift på 5 000 kronor för att han inte hade anmält sin verksamhet till miljö- och hälsoskyddsnämnden innan han öppnade sitt solarium. Det var också de som överlämnade ärendet till åklagaren.
Men det här var beslut som nämnden i princip var tvungen att fatta, menar förvaltningschefen Jan von Wachenfeldt.
<span class=MR>Inte följer villkoren</span>
Miljösanktionsavgiften är en administrativ sanktionsavgift på mellan 5 000 och en miljon kronor. Den kom till med den nya miljöbalken och enligt just den lagen måste tillsynsmyndigheten besluta om att den här avgiften ska betalas ut om ett företag i sin verksamhet inte följer villkoren för sitt tillstånd eller om företagaren exempelvis påbörjar en anmälningspliktig verksamhet utan att först ha gjort en anmälan. Bara om det är uppenbart oskäligt kan nämnden låta bli att ta ut den här avgiften.
Men några år efter det att miljöbalken började gälla är det dags för justeringar av lagen.
Det är mycket i görningen just nu. Det är på gång att dessa ärenden ska avkriminaliseras, så att det inte ska bli dubbla straffsatser med först en avgift och sedan ett åtal. Sanktionerna bör relateras till brottet som sådant, säger Jan von Wachenfeld och fortsätter:
På miljö- och hälsoskyddsförvaltningen är vi i dag skyldiga att överlämna alla misstänkta miljöbrott till åklagaren. Vi får inte själva bedöma om det är ett brott, utan det ska åklagaren göra. Det här har inneburit att åklagarna får väldigt många mindre ärenden och 95 procent av dem avskrivs. Det bästa vore om åklagarmyndigheten fick möjlighet att prioritera de grövre miljöbrotten.
Att miljö- och hälsoskyddsnämnden i Mikael Ericssons fall kunde ha avstått från att ta ut miljösanktionsavgift med hänvisning till att det skulle vara "oskäligt" var inte aktuellt, enligt Jan von Wachenfedt. Det är så här miljösanktionsavgiften döms ut i kommunerna.
Det vore konstigt om vi tillämpade lokala regler.
Men framöver kan det bli lättnader också när det gäller miljösanktionsavgiftens storlek, förklarar Wachenfeldt. Det talas om att avgiften vid enklare förseelser ska sänkas till tusen kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!