Valspurtens timmar är inne

Valspurtens tid är inne. Morötter, karameller, rosor och en mängd broschyrer fungerar som hjälpmedel när politikerna nu försöker att kamma hem de sista och kanske avgörande rösterna före söndag.
GA besökte "stugbyn" på Öster för att känna av stämningen.

Gotland2002-09-14 04:00
Skola, vård och omsorg. Det är det valet handlar om. Åtminstone är det kring dessa områden det ställs flest frågor. Det var flera av de partier som fanns på plats i valstugorna på fredagen överens om.
Lena Celion (m) har bland annat fått reda ut partiets syn på hälso- och sjukvårdsförsäkringen.
­ Folk tror att vi menar att man ska få betala för skola, vård och omsorg, sade den yngre partikollegan Stefan Barth.
Genom telefonkontakt med förstagångsväljare kunde han konstatera att det är många som ännu inte har bestämt sig för var de ska lägga sin röst i morgon.
<span class=MR>Fler detaljfrågor</span>
­ Nu är det fler detaljfrågor, sådana som rör människor personligen, som kommer upp. De stora frågorna och skillnaden mellan partierna, det har vi nog klarat ut, berättade Birgitta Eriksson (m).
Svt:s Uppdrag granskning visade härom kvällen hur ett flertal politiker, bland annat moderater, förde fram rasistiska budskap i valstugor runtom i landet.
­ Jag mådde jättedåligt av det, sade Lena Celion som såg delar av programmet.
­ De har inget i partiet att göra. Det är bra att Bo Lundgren har varit tydlig i det här, sade hon.
Hon har inte märkt några större lokala reaktioner efter programmet.
­Vi är det mest liberala partiet när det gäller invandring, tyckte Stefan Barth.
Till vänster om moderaterna stod Brittis Benzler (v). Hon var nervös.
­ Det kan gå hur som helst. Man känner ingen tydlig valvind när man är ute bland folk. Jag är jättenervös, sade hon.
<span class=MR>En del bekymrade</span>
Många kommer fram för att hämta partiets kommunala program. En del är bekymrade, men det är få som kommer fram och är förbannade, berättade hon.
Floristisk verksamhet utövades vid socialdemokraternas stuga där Hanna Lenholm gjorde i ordning rosor, alla med ett litet politiskt slagord, som ska delas ut under lördagen.
­ Vi vill ge ett sista budskap före valdagen.
Någon nervositet kände hon inte på fredagen, men befarade att den kanske kommer på söndag.
­ Det har handlat mycket om kommunens ekonomi. Folk frågar vad vi ska göra för att få bort underskottet. Vi har haft bra diskussioner, tyckte Hanna Lenholm som även hade fått en del ryggdunkningar och lyckönskningar de senaste dagarna.
<span class=MR>Hög puls </span>
Vid folkpartiets stuga var det lugnt och folktomt. Men det var bara tillfälligt, berättade Gunnar Tinge som fanns på plats.
­Just nu är det lite stiltje, men det är mycket folk i rörelse. Pulsen är mycket hög. Vi är på frammarsch, i alla fall på riksplanet.
Förutom frågorna om vård, skola och omsorg brukade han även få frågan vad folkpartiet står för.
Flera av partierna försåg sina potentiella väljare med godis, kondomer, morötter, russin och knappar med budskap och logotyper. Folkpartiets kampanj på Öster var mer sparsmakad.
­ De partier som har en bra kassabok är väldigt privilegierade. Även när det gäller personvalskampanjer har några partier helt andra resurser än vad vi har. Vi jobbar frivilligt och jag tycker att det har gått bra. Vi har vind i seglen, sade Gunnar Tinge.
Elin Herlitz var en av dem som utnyttjade den information som valstugorna och dess innehavare kunde tillhandahålla.
Bland annat undrade hon om man ska tillåta nazistiska partier att ställa upp i valet.
­ Det jag tror på finns inte representerat fullt ut någonstans. Då måste jag ju gå runt och fråga. Men jag tror att jag har bestämt mig nu, sade hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om