Vän eller fiende?
Personlig integritet eller brottsbeivran? Det är knäckfrågan som återkommer när övervakningskameror kommer på tal. Och det gör de allt oftare.? Ansökningarna ökar och ökar och ökar, säger Morten Spencer vid länsstyrelsen som nu genomför en omfattande tillsyn av övervakningskamerorna på Gotland.Här finns i dag över 500 sådana uppsatta i butiker, färjor och banker. Inte sällan kan kamerorna bidra till att lösa eller förhindra brott och olyckor. De hjälper även butiksinnehavare att spara in 100 000-tals kronor på minskade snatterier.Men hur mycket vill vi bli sedda? I Malmö har ett badhus fått tillstånd att sätta upp en kamera precis vid bubbelpoolens kant för att förhindra sexuella trakasserier i vattnet. Och i den nya kameraövervakningsutredningen föreslås att även omklädningsrum och provrum i butiker ska kunna ha kameror uppsatta utan tillstånd. Det är bilder som helt lagligt kan lämnas till massmedier för publicering.? Tendensen är helt klar. Integritetshänsyn får alltmer ge vika. Jag är kluven till det, men det är den bistra verklighet vi lever i med rån, överfall, hot och skadegörelse, säger Morten Spencer.
Han har ytterligare fyra ögon till sin hjälp: övervakningskamerorna. När Ove inte är ute i butiken kan han själv övervaka affären genom sin skärm uppe på kontoret. Med en knapptryckning får han in fyra olika bildvinklar. Det har hänt att han har ryckt ut och jagat snattare efter att ha sett något misstänkt som kameran har registrerat.
? Jag har kommit på folk som har stulit oxfilé och fläskfilé. Det går 100 000-tals kronor i svinn här varje år. En del stjäl kött och säljer vidare till restauranger. Jag har sett allt. Jag har även blivit hotad, säger han.
Han berättar om gubben som snattade en påse dipmix, värd cirka sju kronor. När denne blev ertappad förklarade han att han minsann hade 100 000 kronor på Ica-kontot. Ove kollade aldrig upp om det stämde, men konstaterar att det finns människor som är ?sjukligt snåla?.
? Det är alla åldersgrupper och alla kategorier som snattar. Snatterierna blir allt mer sofistikerade. Folk har till och med med sig utrustning, som dubbelbottnade väskor. Moralen är sämre i dag, det ser man i hela samhället.
Nu räcker det inte längre med fyra kameror. Butiken ska snart byggas om och då vill Ove Kolmodin investera i en annan sorts kameror, ett paket om 16 stycken. Utvecklingen går mot att man anpassar butikerna efter de som är oärliga.
? Tyvärr avskräcker kamerorna bara en del, inte proffstjuvarna. Helst ska man ha en skärm vid entrén så att man ser sig själv, men vissa tycker ju att det är obehagligt.
För två år sedan fick Järn AB Södertorg tillstånd att sätta upp 16 övervakningskameror i butiken. Svinnet uppgick då årligen till 1,6 miljoner kronor.
? Redan första året kunde vi se en klar minskning, svinnet minskade med 300 000 kronor. Men vi skulle kunna ha tredubbelt så många kameror, det skulle inte skada. Fast det kostar ju en del, säger Sune Bergström, vd.
Just kostnaden är en anledning till att Gute Taxi inte har ansökt om att få ha övervakning i bilarna, något som taxibolag i flera svenska städer har fått tillstånd till.
? Det är en vansinnig kostnad, uppåt tio tusen kronor per bil och vi har 28 bilar. Å andra sidan kan vi inte värdera människoliv i pengar, säger Ulf Andersson, delägare i bolaget.
Han berättar att tanken på kameraövervakning väcktes för ett par år sedan då det förekom mycket taxivåld på fastlandet. Gotlands taxichaufförer har hittills varit relativt förskonade.
? Vi har egentligen inte behov av kameror som det ser ut nu, men man vet aldrig när det kommer. Under sommartid förekommer det hot även här, säger Ulf Andersson.
På Taxi Gotland anser man inte att kameraövervakning behövs. Inte än i alla fall.
??Nej, det är mest ett storstadsproblem. Vi känner inte att vi behöver investera i det nu. Det händer i och för sig saker här också, framför allt på sommaren när det är mycket folk, men vi har bara haft lite smitningar tack och lov. Vi har inte pratat om kameror på länge, men vi vet inte hur det blir framöver, säger Lena Frick, vd.
Även Skafferiet i Visby har en kamera. Den sitter vid kassan men har inte varit påslagen det senaste året. Det var när pengar började försvinna ur kassan som kameran sattes upp i förhoppning om att den skyldige skulle ertappas via kameralinsen. Och det var precis vad som hände. Det visade sig att det var en anställd som la ner pengar i kassan utan att slå in.
? Vi hade problem med personalen då, men i dag har vi en helt annan personal så det är inte aktuellt längre, betonar kaféets chef, Bengt Lindahl som menar att en kamera även kan skydda de anställda eftersom tjuvar förhoppningsvis blir avskräckta.
Men det är inte bara snatterier som kan fångas på bild. En annalkande katastrof kan förhindras om den upptäcks i tid. På M/S Visby finns 30 övervakningskameror som ska medverka till att en Estonia-katastrof inte upprepas. Kamerorna finns främst på bildäck och i maskinrummet.
? Det är ren säkerhetsövervakning. Vi ska kunna övervaka vissa utrymmen från bryggan, säger Destination Gotlands vd, Sten-Crister Forsberg.
Antalet kameror ökade efter Estoniakatastrofen och i samband med att de nya säkerhetsreglerna träder i kraft 1 juli nästa år blir det ännu fler, då inne i terminalen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!