Vände förlust till lika stor vinst under 2002
Gotlandsflyg har lyckats vända en förlust på 3,2 miljoner kronor under bolagets första nio månader 2001 till en nästan lika stor vinst under helåret 2002! Vinsten blev tre miljoner kronor. Omsättningen blev 36,8 miljoner kronor. Det framgår av bolagets bokslut som släpps i dagarna.
Nu finns också planer på att Gotlandsflyg ska gå in som en del i ett annat bolag i en annan del av landet där man vill använda sig av Gotlandsflygs koncept. Var detta är vill Pigge Werkelin inte säga för närvarande.
Vi började ju som ett protestflyg. Det har sedan fått genomslag och vi har varit ute på möten på andra håll i landet och berättat om vad vi har gjort. Nu är det på gång att göra något liknande på ett annat ställe i landet, där vi går in som en del i ägargruppen tillsammans med det lokala näringslivet, säger Pigge Werkelin.
Den 2 april i år fyller den lokala uppstickaren Gotlandsflyg två år. Resultatet för 2002 visar att man klarar sig mer än väl i konkurrensen med det betydligt större bolaget Skyways.
<span class=MR>Ett monopol bröts</span>
"Det finns inte många bolag inom flygnäringen som kan visa upp en bruttovinst på 8,6 procent för katastrofåret 2002. Inte illa för en tvååring som vågar utmana de fullvuxna flygbolagen på deras egen bakgård", skriver grundaren av Gotlandsflyg, Pigge Werkelin.
Det var när Skyways köpte upp enda konkurrenten Flying Enterprise och skapade en monopolsituation, som många inom gotländskt näringsliv blev mycket irriterade. Flera företagare var därför med på noterna när Pigge Werkelin lockade med att skapa en konkurrent till Skyways.
I en lång pressrelease kallad "Rapport från lågprisflygets barnkammare" beskriver han hur barnet Gotlandsflyg.se kom till och hur det sedan har utvecklat sig, dock inte utan våndor och problem under de första nio månaderna 2001. I pressreleasen nuddar han dock bara vid de problem som har varit.
<span class=MR>En svår början</span>
Det var den 2 april 2001 som premiärturen gick till Bromma. Efter 1,5 års förberedelser avgick den första turen från Visby klockan halv sju på måndagsmorgonen den 2 april. Det inhyrda flygbolag som anlitades var Maxair och planet var en Saab 340.
Redan en dryg månad tidigare hade "storebror" Skyways aviserat det första priskriget med internetbokad tur/returbiljett för 800 kronor mot Gotlandsflygs lägstapris på 1 295 kronor.
Men ganska snart kom större problem. Bara 14 dagar efter premiärturen gick Maxair i konkurs. En paniklösning under några dagar blev New Air. Därefter anlitades Tryggflyg.
Men det blev för dyrt tyckte man på Gotlandsflyg. Så under nio dagar i oktober samma år hette flygbolaget Danish Air Transport. Ett företag som man hoppades mycket på. Men efter kort tid fick det bolaget problem med start- och landningstillstånden på Bromma.
Än en gång fick man vända sig till Tryggflyg. För ett år sedan kom nästa byte. Men då blev det ett bolag som man anlitar än i dag, Golden Air.
<span class=MR>Falska bokningar</span>
Förutom problem med olika flygbolag så har det också varit kontroverser med konkurrenten Skyways. I början på maj 2001 blev det bråk och polisanmälan sedan Skyways upptäckt falska internetbokningar. Gotlandsflyg erkände genast att man låg bakom det här och förklarade att man ville kolla tillgången på de billiga biljetterna via Skyways internetbokning.
Mer gnissel blev det efter sommaren 2001, då länsstyrelsen hade bestämt sig för att stödja Gotlandsflyg ekonomiskt genom att köpa 100 biljetter till ett högre pris än vad man egentligen hade behövt betala. Kritik kom förstås genast från Skyways.
Men trots alla bekymmer lever Gotlandsflyg vidare, medan många andra lågprisaktörer fått stora problem. Dit hör till exempel Viking Airway, Gotia Airway, Air Olympia, Traffic Europa och Goodjet.
Nu har Gotlandsflyg släppt sitt första bokslut för tolv månader, som visar tre miljoner i vinst för år 2002.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!