Vacker naturen
- En skål för den vackra naturen och till alla er som hjälper till att vårda den. Nu sjunga vi Linné till. Ja må han leva! Välkomstkommittén med representanter för länsstyrelsen, länsmuseet, Gotlands turistförening och Gotlands kommun bjöd in till onsdagskvällen i Lummelunda med presentutdelning, picknick i det gröna och en vandring i Linnés fotspår på programmet.
Louis Berry håller frågesport med herr Professoren som för dagen inte alltid har alla svaren men finner sig ändå. Jysta lökar, säger dagens Linné och borrar näsan i ramslöksbuketten som länsstyrelsens expert med faibless för gamla gotländska vägar överräcker. Så avtäcks Linnéskylten vid kyrkänget, en av de 27 till information som har placerats ut till Linnéårets ära och för framtida nytta och nöje.
Karta
En kompletterande karta räcks över och har tagits fram med beskrivning till platser runt om på ön som Linné besökte under sin gotländska resa. Som sig bör är alla goda ting tre och som tredje present överlämnar Tord Porsne den just utkomna bok som han skrivit tillsammans med Bengt Rosén. Upplev Gotland med Linné är titeln på den behändiga volymen, perfekt för den lilla packningen på en vandring i spåren av Linné i grafisk form och kartor av Mart Marend, utgiven på Krilon förlag.
- Hur skulle världen gestaltas utan Linné? Nej, det skulle inte gå. Elsa Bohus Jensen, biologilärare emeritus och särskilt kunnig som mykolog,är en av många som för arvet efter Linné vidare. På onsdagskvällen blev toppig spindelskivling, den dödligt giftiga, gotlandsnunneörten, den helt egna arten, liksom en unik liten bräcka, föremål för samtal.
Visst angår oss Linné än i denna dag. För Calle Brobäck känns professorns ande särskilt stark vid Strandridargården i Kyllaj. Louis Berry följer honom gärna på vägen mellan Skymnings och Hau medan Sara Eliasson tipsar om korallstranden vid Kappelshamnsviken. Där kan dagens vandrare lätt få syn på och känna igen de koraller som Linné fann och avbildade.