Vandring på muren en grannlaga fråga
- Det är viktigt att göra kulturarvet tillgängligt för folk.Det säger Margareta Gavartin på Riksantikvarieämbetet som inte vill uttala sig om det är möjligt att släppa upp folk på ringmuren. Hon arbetar med ämbetets olika Världsarv.
Foto:
Däremot kan hon inte ge klartecken till att folk får vandra kring på muren.
- I så fall krävs skyddsanordningar och då börjar det hända saker med muren.
Förvaltar ringmuren
Riksantikvarieämbetet förvaltar ringmuren med hjälp av länsstyrelsen på Gotland, medan kommun äger den.
Centerpartiets kommunalråd Lars Thomsson tog upp frågan om att gå på muren på Världsarvsrådets möte förra veckan, inspirerad efter en promenad på Yorks mur. Men frågan har varit uppe förr.
- Tankarna har lyfts fram tidigare. Det finns två läger, ett för och ett emot, berättar länsantikvarie Majvor Östergren.
Den 3,6 kilometer lång muren är Nordeuropas bäst bevarade stadsmur. Den byggdes under 1200-talet. Lite av styrkan i Hansestaden Visby ligger i att ringmuren är så ursprunglig och inte har rekonstruerats.
- Det är ett viktigt kriterium, säger Majvor Östergren som berättar om modellen av ringmuren som står nere i nordvästra hörnet av innerstan.
Väktargångarna
- Där kan man se väktargångarna som de såg ut förr.
Världsarvsrådet går nu vidare för att undersöka om det är möjligt att göra en liten vändringsled på muren.
- Vi ska sätta ihop en arbetsgrupp och se på olika lösningar, säger Johan Gardelin, tf landsantikvarie och länsmuseichef.
Han tycker förslaget är värt att titta närmare på.
- Vi måste belysa frågan från olika håll innan vi kan ta ställning. Jag tror inte att det kan skada muren och det skulle kunna leda till ett bättre underhåll, säger Johan Gardelin.
Idag är det inte tillåtet att klättra på ringmuren, bland annat på grund av olycksrisken. Däremot går det bra att besöka flera av tornen, som Kaisertornet, Dalmanstornet och Kruttornet. Där kan man titta ut över nejden genom skottgluggarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!