Vandringsleden binder samman åtta socknar

Efter mindre än två års arbete från idé till färdig vandringsled kunde landshövdingen på onsdagsmorgonen inviga drygt sju mil stigar.

Vid Kungens sal väntade Gunnar Bendelin från Nygarns utvecklingsbolag på vandrarna som anslöt sig från två håll. "Det kan bli samarbetsprojekt för packetering av fler upplevelser", säger han.

Vid Kungens sal väntade Gunnar Bendelin från Nygarns utvecklingsbolag på vandrarna som anslöt sig från två håll. "Det kan bli samarbetsprojekt för packetering av fler upplevelser", säger han.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-06-24 16:30

Anga förbinds med Närsholmen och knyter eldsjälar längs hela östra kusten samman i ett sju mil långt nätverk. Så kan nya Östkustleden som invigdes på onsdagen beskrivas.

– Det är fantastiskt, tänk att vi har gjort det här på ideell basis, säger Agneta Bergquist, ordförande i Ljusa uddens utvecklingsbolag i Ljugarn, och hälsar fler vandrare välkomna till den iordningställda parkeringsplatsen i skogen strax ovanför ett för dagen spegelblankt hav.

Tanken på att göra Gotlands längsta vandringsled möjlig föddes 2018 och förutom Agneta fanns också Gunnar Bendelin, ordförande i Nygarns utvecklingsbolag och representanter från länsstyrelsen med på det första mötet. Alla drog åt samma håll och arbetet gick snabbt framåt. Viruddens utvecklingsbolag i När och Lau hembygdsförening var också med.

– Projekt av den här konstruktionen brukar alltid stöta på hinder men det har gått jäkligt bra. Att vi ligger tre utvecklingsbolag så nära varandra här på den östra sidan skapar förutsättningar, säger Gunnar Bendelin.

Leden binder samman åtta strandsocknar och åtta naturreservat, alla egna pärlor med skiftande orörd natur, längs östra kusten. Här under de uråldriga tallarna vid Mullvalds strandskog, mellan Sjaustru fiskeläge och Folhammars raukområde, öppnar sig plötsligt Kungens sal med sina märkliga stenformationer.

– Vandringsleden ökar tillgängligheten till det här fina naturområdet som har så mycket att bjuda på. Jag tror att leden betyder mycket för besöksnäringen och tittar man i hela landet växer det här med vandringsleder, säger Gunnar Mannervik från Lau hembygdsförening.

Han får medhåll av landshövding Anders Flanking, som genom att skruva fast ett par pilar åt rätt håll inviger leden.

– Det är ungefär 30 procent fler som besöker våra naturreservat nu, säger han och berättar att han själv är en av många som passar på att utforska öns många naturreservat.

Med gruppen vandrare som kommer söderifrån finns riksdagsman Lars Thomsson (C). I sitt invigningstal hyllar han samarbetet kring Östkustleden.

– Den är ett typiskt exempel på när det är som bäst. Landsbygden drivs fram av eldsjälar medan städer växer i kraft av sin storlek. Den här kuststräckan är bland de finaste vi har, säger han.

Drygt 100 markägare har skrivit under ett nyttjanderättsavtal som gör det möjligt att markera ut leden på stolpar.

– Det är så fint att de bjuder på de helt otroliga värden som generation efter generation har hävdat, säger Gunnar Bendelin i sitt tacktal till alla inblandade.

En gemensam förening knyter ihop alla andra föreningar som redan finns längs leden och Gunnar Bendelin är övertygad om att det kommer att generera utveckling för att ytterligare lyfta östra ön.

– Det kan bli samarbetsprojekt för paketering av upplevelser, säger han och berättar att safari i de sälrika farvattnen är en idé som redan dykt upp.

Landshövdingen har knappt avslutat sitt skruvande förrän tre vandrare kommer gående med ryggsäckar längs leden.

– Det är fantastiskt men en utmaning att gå i sanden. Men man kan hoppa i och bada i havet, säger Anna Hjortholt från Ardre som vandrar med vännerna Annica Brozin och Lotta Englund på besök från Vallentuna.

Bästa rådet för den som i sommar vill uppleva leden ger Mattias Vejlens, friluftssamordnare på länsstyrelsen.

– Ta tid för att upptäcka och sträckgå inte från A till B. Och glöm inte att ta reda på kunskap innan att ha med dig!

Här kan man vandra på ön

Östkustledens 73 kilometer går från Anga prästänge i norr via kusten längs Östergarnslandet till fyren på Närsholmen.

Andra vandringsleder är Klintkustleden 30 kilometer från Björkome naturreservat i Lummelunda till Harudden i Hall. Målet är att bygga ut den till Kappelshamn.

Pilgrimsleden går 45 kilometer från Visby till S:t Olofsholm.

I När finns Linnéstigen 4,3 kilometer. I Dalhem kan man vandra längs med ån och i många av öns naturreservat finns stigar och spångar med markerade leder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!