Vänj växterna vid väder och vind
Härdade. Helena Stade förklarar att efter en vecka i skyddat läge utomhus är småplantorna avhärdade för ett liv i full frihet.foto: rolf jönsson
Foto: Rolf Jönsson
Men i skyddade lägen kan man vara lugn. Störts är risken på låglänta platser eftersom kylan "rinner" neråt. Att täcka med odlingsväv eller vattna under kyliga nätter brukar räcka som skydd.
Sol, väder och vind kan vara en annan fara för växter som stått inomhus. I "Ovalen" i DBW:s Botaniska trädgård (se artikeln intill) har buxbom nyligen planterats runt pelaren. Den skuggas av säckväv ett par veckor tills rötterna kan suga fukt.
Helena Stade har hand om köksträdgården i Botan. Hon och praktikanten Mella Mata har i veckan som gick satt ut mängder av små plantor av både grönsaker och blomster. Men först har de avhärdats för att inte brännas ihjäl av solen eller fara illa av vinden och temperaturväxlingarna.
I Botan finns så kallade kallbänkar där plantorna fått stå några dagar under öppna täckglas. Därefter några dagar med glas över bara på natten. Slutligen några dagar helt utan glas. Att successivt flytta plantorna från skuggig till allt mindre skuggig plats går också bra.
Färgen och formen är viktig även i köksträdgården, anser Helena Stade.
Det tycker också Nina Nilsson, lektor vid Göteborgs universitet, som är först i världen med att doktorera på rabatters färgkombinationer. Hon tycker att det skorrar falskt om färgerna inte stämmer.
Nina Nilsson menar att komplementfärger, de som ligger mitt emot varandra i färgcirkeln, ger harmoni. Men exempelvis komplementfärgerna gult och violett ska inte finnas i samma mängd, då tar det gula över. En fjärdedel gult ska vara lagom för att intrycket inte ska bli "gråaktigt och ointressant".
Ju ljusare en färg är, desto mer av det mörka alltså, enligt doktoranden. Även färgerna i omgivningen påverkar.
- Lika mycket av varje färg är en fallgrop. Om man inte känner sig tillfreds med sin plantering utan att veta varför, så kan det bero på att man inte fått balans mellan färgerna, säger Nina Nilsson till Sveriges radio.
Ytterligare en sak att tänka på är om färgerna är "varma" eller "kalla", alltså om de har gult eller blått i sig. En varmröd färg är bruten med gult, en kallröd är bruten med blått, och så vidare. Kalla och varma färger fungerar sällan bra ihop.
Bra att tänka på inte minst om man exempelvis vill göra en eldig plantering i rött och orange. Då får man inte kontrasterna i komplementfärgerna, vilka skapar harmoni, men färgkombinationerna kan stämma om nyanserna är de rätta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!