Vanliga alger kan ge nervsjukdomar
Svenska experter på blågröna alger har hittat en oväntad och obehaglig koppling mellan algernas gift och några av våra allvarligaste nervsjukdomar.
Så gott som alla jordens arter av blågrönalg, eller cyanobakterier som organismerna egentligen heter, tillverkar ett nervgift som kallas BMAA. Det konstaterar en grupp forskare i en elektronisk förhandspublicering av den amerikanska vetenskapstidskriften PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences). Ulla Rasmussen och Birgitta Bergman från botaniska institutionen vid Stockholms universitet är två av namnen bakom upptäckten.
? Det rör sig inte om något akut toxin utan det verkar vara väldigt långsamverkande och slår på de här sjukdomarna som kommer smygande med åldern. Det är det sambandet vi tror oss se, säger Birgitta Bergman till TT.
Hon och hennes forskarkollegor, ledda av den amerikanske ekobotanisten Paul Cox, arbetar nu med att försöka ta reda på hur sjukdomarna och nervgiftet närmare hänger ihop, hur giftet tillverkas och utsöndras och ? inte minst ? hur vi människor får i oss det.
? Cyanobakterier är väldigt vanliga. Nu är frågan om människan får i sig BMAA via näringskedjor i tillräckliga mängder för att det ska ge sådana här nervsjukdomar, säger Bergman och fortsätter: ? Vi sätter upp en analysmetod i Stockholm, en i Kalifornien och en i Florida så att vi på allvar kan börja söka efter BMAA i vårt samhälle.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!