Vänliga veckan för de som haft ett tufft 2020

Under måndagen startar "Vänliga veckan". I år är temat att vara vänlig mot någon som haft det tufft under 2020.

Vänliga veckan är till för att sprida glädje och vänlighet, något som många gotlänningar gärna gör.

Vänliga veckan är till för att sprida glädje och vänlighet, något som många gotlänningar gärna gör.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2021-02-08 09:07

"Vänliga veckan" är en svensk tradition som instiftades av Läkarmissionen 1946 och syftet är att påminna oss om vikten av att vara vänlig. Årets tema handlar om att vara vänlig mot någon som hade det jobbigt förra året. Läkarmissionen tipsar om att fundera på vem i ens närhet som haft ett tufft år, hur man ska kunna visa personen extra mycket vänlighet under veckan och om man kan bli lite mer vänlig i vardagen generellt. Paret Ingrid och Bosse Andersson känner väl till "Vänliga veckan" men försöker att vara vänliga året runt.

– Vi här i området hjälper varandra. Vi kan skotta, vi frågar hur andra mår, vi månar om varandra i grannskapet, säger Bosse Andersson.

De har även en närstående som haft ett extra tufft 2020.

– Min syster förlorade sin sambo förra året. Vi försöker ställa upp, fråga om hon vill komma och äta middag och göra utflykter tillsammans, säger Ingrid Andersson.

Idén till "Vänliga veckan" fick Harry Lindquist, grundare av Läkarmissionen, efter att ha hört historien om en trafikräknare som under sex timmar scannat av förbipasserande. Av de 8 581 personer som passerade såg 8 569 ut som om de var på väg till en begravning. Bara tolv personer log. Det ville Harry Lindquist ändra på och han instiftade veckan 1946. Fokus under veckan är vänlighet i trafik, hemma och på jobbet. 

En som uppmärksammar "Vänliga veckan" på sitt arbete är Johanna Becker. Hon jobbar i skolan och inför veckan har barnen till exempel fått en hemlig kompis som de ska vara extra snälla mot. Själv tycker hon att man ska vara vänlig varje vecka men med tanke på årets tema så ömmar hon för alla som sitter ensamma. För egen del skulle vänligheten gärna få ta sig formen av städhjälp.

– Tänk om någon kunde komma hem och städa, säger hon med ett skratt.

"Vänliga veckan" inföll från starten första veckan i november. 1984 började Harry Lindquist-stiftelsen tillsammans med tidningen Svenska Journalen att dela ut ett pris till "Årets vänligaste svensk". En av dem som mottog priset var Barbro "Lill-Babs" Svensson som samlade in kläder och förnödenheter som hon skänkte till Frälsningsarmén. Men sedan 1999 delas utmärkelsen inte ut längre. Orsaken: flera av dem som blev utsedda fick problem. Ett exempel är den pensionerade prästen Oskar Björklund i Skara. Han fick utmärkelsen år 1994 för sitt arbete på ett ungdomsfängelse i S:t Petersburg i Ryssland.

– Det väckte så mycket avundsjuka. Jag trodde inte att det var möjligt att människor kunde bli så avundsjuka för en sådan sak, men det kunde de, sade han till Aftonbladet år 1999.

I samma intervju sade han också att han fått höra att han inte var värd utnämningen och att andra var mer förtjänta av den.

Efter 1999 upphörde aktiviteterna kring "Vänliga veckan" men 2014 valde Läkarmissionen att återuppta traditionen. Veckan flyttades då till vecka 7, i samband med Alla hjärtans dag som firas den 14 februari.

De som GA talar med tycker alla att det egentligen inte borde behövas en särskild vecka där man ska vara vänlig mot varandra. De är rörande överens om att vänlig ska man vara jämt. De har svårt att komma på något de själva skulle uppskatta som en extra vänlig gest. 

Istället handlar det om små vardagliga saker – ett leende, att någon vinkar, att höra av sig, fråga hur man mår, släppa fram någon i trafiken eller ta med grannens tidning om man hämtar posten. Visa att man bryr sig helt enkelt.

Vänliga veckan

Vänliga veckan instiftades 1946 av Läkarmissionens grundare Harry Lindquist.

Han fick idén efter att en trafikräknare berättat att de flesta trafikanter såg ut som om de var på väg till en begravning, bara ett fåtal log.

Vänlighet och artighet i trafiken, på arbetsplatsen och i familjen var ledorden.

Fram till 2014 inföll veckan i november men sedan dess är det vecka sju som gäller, samma vecka som avslutas med Alla hjärtans dag.

Årets tema är att vara vänlig mot någon som haft ett tufft 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!