Varje år så genomför djurskyddsenheten på Länsstyrelsen på Gotland genomför varje sommar kontroller på några av färjeturerna mellan Gotland och fastlandet för att kontrollera att djur inte far illa under resan. Detta gjordes även i somras, men kontrollerna blev lite extra aktuella i och med att en hund avled i en bil på bildäck i juni.
Djurskyddsenhetens handläggare åkte med färjan vid två tillfällen, tur och retur till Nynäshamn den 30 juni, och tur och retur till Oskarshamn den 13 juli. Under resorna uppmättes bland annat temperaturen samt ljudnivån på bildäck, och man räknade även hur många djur som transporterades på bildäck under överresorna.
Vid den första kontrollen, den 30 juni, noterades brister hos åtta av djurtransportörerna. Det rörde sig om fyra fall av otillräcklig ventilation i bilar med hundar samt fem fall av utebliven tillsyn (en djurägare hade två brister).
Vid den andra kontrollen, den 13 juli, transporterades hela 71 djur på bildäck. 17 brister utspridda på nio djurtransportörer noterades under resorna, och bristerna som observerades gällande ventilation, tillsyn samt temperaturen i fordonet. I fem av bilarna med sällskapsdjur mättes temperaturen till över 25 plusgrader.
– De allra flesta sköter sig, men det vanligaste är att man är för snål med att veva ner rutorna när man har ett djur i bilen. Man missbedömer hur mycket luft som går åt, säger Lotta Hallenfur, samordnare och djurskyddshandläggare på djurskyddsenheten.
Hon berättar att man under sommaren även utfört kontroller gällande djur i bilar på några av öns parkeringar. Hon säger att bristerna i mångt och mycket är samma där som på båtarna.
– Enligt djurskyddslagen så får man inte lämna en hund i en bil om temperaturen kan bli över 25 grader, och det blir den ganska lätt varma sommardagar. Speciellt om man ställer bilen i stekande sol och inte vevar ner rutorna ordentligt.
Lotta Hallenfur säger att man under året gjort en del åtalsanmälningar i den här typen av ärenden.
– I normalfallet skickar vi bara en kontrollrapport om att vi upptäckt en brist, men den här typen av ärenden kan även leda till att man döms för djurplågeri och i sådana fall måste länsstyrelsen göra en djurförbudsprövning.