Vänner ger ökad trygghet
På lördag fyller FN:s barnkonvention 15 år.Den här veckan uppmärksammas konventionen över hela landet.Bland annat på Alléskolan där eleverna får diskutera och göra teckningar om trygghet.
På Gotland är 28 skolor engagerade. Vilket, enligt Rädda barnen på Gotland, gör att ön ligger mycket bra till procentuellt jämfört med resten av Sverige.
Visning på Konstmuseet
En av de engagerade klasserna är Alléskolans klass 3.
??Vi jobbar med övningar ur Rädda barnens bok ?Rädda klassen från ensamma vargar?. Det är muntliga övningar som handlar mycket om trygghet, säger klassföreståndaren Tomas Ekman.
Han säger att klassen ägnar ungefär en halvtimme varje dag åt detta.
Öns elever ombeds under barnkonventionsveckan att göra teckningar på temat trygghet. Flera av dem kommer att visas på Konstmuseet i december.
Hanna Jörnhammar, 9, i klass 3 valde att göra en teckning föreställande henne själv tillsammans med kompisen Ellen.
? Jag känner mig trygg när jag är med min kompis, säger hon.
Lika värde
Freja Stenlund, snart 9, har också valt att rita av sig och sin kompis.
? Jag tycker om att leka med henne och hon är snäll.
Känner du dig trygg när du är med henne?
? För det mesta.
Barnkonventionen antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989. Fram tills i dag har 192 stater anslutit sig till den. Sveriges anslöt sig redan 1990.
Den innehåller 54 artiklar som slår fast vilka rättigheter ett barn ska ha. Artikel två, tre, sex och tolv kallas för de fyra huvudprinciperna.
Artikel två säger att alla barn har samma rättigheter och lika värde. Den tredje artikeln säger att det är barnets bästa som är det viktigaste vid alla åtgärder som rör barnet.
Artikel sex slår fast att varje barn har rätt att överleva, leva och utvecklas. Och den tolfte handlar om barnets rätt att uttrycka sina åsikter.
Barnfest
Barnrättskommittén i Genève har till uppgift att kontrollera att staterna som accepterar konventionen också följer den.
Vart femte år ska länderna lämna i en rapport till kommittén där de berättar vad de gjort för att förverkliga konventionen.
Sveriges regering har skickat tre rapporter, 1992, 1997 och 2002. Rädda Barnen skriver alltid en egen rapport för att ge sin syn på hur konventionen efterlevs.
På lördag hålls en stor barnfest på Borgen för att fira barnkonventionens 15-årsdag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!