Vänorten Guildford besöker Visby stift

Visby stift har haft besök. Det är tre män från stiftets vänort Guildford som har gästat Gotland. Under den tid de varit här har de diskutera likvärdiga intressen med Visby stift. Mycket intresserade var de av konferenserna kring Theobalt. Under deras vistelse har de också sett vilka skillnader som finns mellan det religiösa livet på Gotland och det i Guildford.

Gotland2002-03-13 04:00

Visby stifts vänort Guildford är en stad i grevskapet Surrey i sydöstra England. Staden har ungefär lika många invånare som hela Gotland. Från dess stift har Brian Coleman, Stephen Marriott och Bob Reiss skickats på besök till Gotland.
­ Även om vi mest suttit och pratat har vi fått sett lite av Gotland. Det är en väldigt vacker ö, säger Brian Coleman.
Brian Coleman har titeln kyrkoherde, vilket kan liknas med en präst. Stephen Marriott är stiftsekreterare i Guildford. Det är ungefär detsamma som kanslichef här i Sverige. Bob Reiss är vad som kan jämföras med ärkediakon. Han arbetar som präst, men i det ingår administrativt arbete.
<span class=MR>Skillnader mellan kyrkorna</span>
Att de tre herrarna kommit till Gotland är för att de vill få en bild av vänorten Visby och vilka gemensamma intressen de båda stiften har. Det de förväntar sig av sin vistelse är att se hur det vanliga folket ser på deras roller och ge andra en bild av vilka de är.
De tycker att det religiösa livet på Gotland skiljer sig åt en hel del mot det i Guildford.
­ Vi har ett större och bredare kyrkliv. Här är kyrkan så liten, säger Bob Reiss.
De tycker att den politiska involveringen är större i Sverige än i England.
­ Ni betalar ju även skatt här i Sverige. Det gör vi inte i England. Det folket ger till kyrkan ger de frivilligt, berättar Stephen Marriott.
De berättar också om att det är vanligt med kyrkskolor i England och att kyrkan är mer involverad i samhället.
­ Vi försöker hjälpa de unga i samhället och arbetar aktivt med det. Vi har satt dem i olika arbetsgrupper så de har något att göra om dagarna, säger Stephen Marriott.
Bob Reiss inflikar att det är viktigt att kyrkan engagerar sig i ungdomarna.
­ Ungdomarna i dag har djupa problem, till exempel har drogproblemen ökat markant de senaste åren, påpekar han.
<span class=MR>Intresserade av Theobalt</span>
De tre männen från Guildford kom i söndags kväll och åker hem i dag. Mycket tid har ägnats åt diskussioner om gemensamma intressen som de båda stiften har. De båda stiften tillhör ju olika riktningar av kristendomen. Visby stift representerar den lutherska kyrkan och Guildford stift den anglikanska kyrkan, varför de båda stiftens representanter funnit det intressant att se vilka gemensamma intressen som finns och var det finns olikheter.
I tisdags diskuterade de tillsammans med Ragnar Svenserud och Kristina S Furberg från Visby stift Theobalt (Theology in the baltic region). Theobalt är de konferenser där Svenska kyrkan tillsammans med de baltiska kyrkorna, som tillhör både den lutherska, ortodoxa och romersk-katolska riktningen, diskuterar samhället utifrån ett teologiskt perspektiv. Visby stift har hållit i några av konferenserna, bland annat den första som var 1983.
­ Jag skulle ha kommit på en, men jag blev sjuk. Det var en annan från vårt stift som fick åka i stället, berättar Bob Reiss.
De andra två har läst om Theobaltkonferanserna. Alla tre tycker att hela idén med Theobalt är bra och intressant.
­ Det är viktigt med samarbete mellan de olika kristna riktningarna för det framkommer intressanta tankar. Genom att ha olika nätverk, exempelvis som det här Theobolt, kan det bli ett utbyte om vad som försiggår på olika håll, säger Brian Coleman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om