Så reagerade många i Slite när de i helgen fick veta att regeringen beslutat sälja Enholmens fästning.
Hembygdsföreningen hoppas dock på en utveckling av ön.
Regeringen har beslutat sälja tio fästningar, däribland den på Enholmen utanför Slite. Däremot blir Tingstäde skans kvar i statlig ägo.
I Slite svallade i går upprörda känslor. I hamnen stod Henri Waclaw, född i Slite men bosatt i New York. Han brukar varje sommar fiska gädda kring Enholmen.
- Helt otroligt! Enholmen tillhör ju Sverige och Gotland! Man kan väl inte sälja ut ön till någon privatperson! Vansinne!
Tillhör samhället
Mikael Mårtensson hade just återvänt från en fisketur kring holmen, där han fått fyra gäddor. Han gillar inte idén med försäljning..
- Om jag haft pengar skulle jag ha köpt den själv. Om man köper en ö vill man ju ha den för sig själv.
Han säger att han och andra ofta använder holmen.
- Vi grillar, fikar och myser på ön och det vill vi fortsätta med.
I fiskaffären i hamnen står Bertil Klingvall. Han sköter en turbåt och erbjuder dagsresor över till Enholmen, han är där ofta. I morgon (läs i dag) ska han forsla ut ett gäng lamm till holmen. Han blir överraskad över beskedet om försäljning och säger att det gillar han alls inte.
- Den holmen tillhör ju samhället!
Kommunalrådet Eva Nypelius (c) säger i en kommentar att hon inte tror att Gotlands kommun har något intresse av att förvärva Enholmen.
- Men med rätt köpare skulle ön kunna bli riktigt bra för turistnäringen, ett fint besöksmål. Det är ju en av få öar som Gotland har.
Hembygdsföreningen i Slite har inte börjat diskutera försäljningen av Enholmens fästning än, beskedet kom ju först i fredags kväll. Men föreningen är djupt involverad i Enholmen, där man har ett museum och nyligen har återinvigt batteri Mojner, som förr huserade fyra kanoner, och som också ingår i den kommande försäljningen.
Vad vill köparen göra?
Vice ordförande är Gunnar Svensson och han säger spontant att det viktiga är ju vad en köpare vill göra med ön.
- Han som köpte Furillen har ju utvecklat ön, om det sker kan det ju vara bra.
Svensson hoppas senare i sommar att få träffa folk från Fortifikationsverket, som äger fästningen, för att med dem diskutera vad de tänkt sig.
Andra källor uppger för GT att hembygdsföreningen har tänkt tanken att själva försöka köpa fästningen, men det är inget som Gunnar Svensson bekräftar.