Vänster- partiet om rätten till arbete
Vänsterpartiet drar nu igång en kampanj för att tydliggöra partiets arbetspolitik. Kampanjen heter Rätt till jobb - rätt på jobbet och handlar både om sysselsättning och om situationen på arbetsplatserna.
Vänsterpartiets kampanj kommer att pågå året ut och är en uppvärmning inför valet nästa år. Den nationella kampanjen Rätt till jobb - rätt på jobbet, innehåller inga direkta nyheter utan är ett förtydligande av partiets politik, presenterat i fyra broschyrer.
- Det är vänsterpartiets politik, men vi har varit dåliga på att framföra våra åsikter vad gäller arbetsmarknaden. Målsättningen är en rättvis arbetsmarknad, säger Luis Barnes, kampanjansvarig på Gotland.
- Vi är väldigt glada över att vi har fått ett så gediget material, som tydligt visar vad vänsterpartiet står för, säger Bodil Rosengren.
I kampanjmaterialet finns 20 punkter som sammanfattar partiets politik, en av dem är sex timmars normalarbetsdag. Vänsterpartiet vill stegvis inför kortare arbetsdag och först ut är kvinnodominerade yrken i den offentliga sektorn.
- Fler än 100 000 personer har slutat inom den offentliga sektorn och de som jobbar kvar måste springa allt fortare. Därför har vi dammat av förslaget om sex timmars arbetsdag. Det vi stöp på sist var att vi inte hade fackföreningarna med oss, säger Bodil Rosengren.
Vänsterpartiet hoppas nu kunna stärka kontakten med de fackliga föreningarna.
Välförankrad politik
De tror att vänsterpartiets arbetspolitik är väl förankrad på arbetsplatserna.
- När vi pratar med våra arbetskamrater är det de här frågorna som kommer upp, säger Luis Barnes.
Bodil Rosengren tycker att det är viktigt att se till kvinnornas situation på arbetsplatserna, en viktig fråga där är sysselsättningsgraden.
- Heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet, säger hon.
Jämställdhet är en annan viktig fråga.
- Rätt ofta tror kvinnor att de är bättre på jämställdhet bara för att de är kvinnor. Så är det ju inte, vi kvinnor bär ofta upp de här strukturerna, säger Bodil Rosengren.
Luis Barnes tycker att ungdomsarbetslösheten på Gotland är en av de viktigaste frågorna.
- Liksom den stora grupp personer som hamnat utanför arbetsmarknaden och inte kan ta sig tillbaka, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!