Vänta en timme och priset sjunker

På fredag skall Tommy Gardarve i Fardhem sälja sina 40 mjölkkor. Det blir en försäljning av ett annorlunda slag.
Mats Hallvede, som sköter försäljningen, prövar en ny och udda modell för djuraffärer.
Det hela börjar på förmiddagen med en individuell prislapp på varje ko. Sedan sänks priset med 500 kronor per ko för varje timme som går för de kor som är kvar. Den ko som är osåld vid 16-tiden är därmed nere i slaktvärdet.

Gotland2002-03-13 04:00
Mats Hallvede är livdjursförmedlare vid Swedish Meats. Det är han som står bakom den nya försäljningsmodell som kommer att prövas vid Rodarve i Fardhem på fredag. Det vanliga när en hel besättning skall säljas är väl annars att man ställer till med en gårdsauktion.
Swedish Meats har överlåtit rätten att anordna auktioner till en enda firma, Farmarauktioner AB, därmed är Mats Hallvede förhindrad att anordna en sedvanlig auktion med budgivning.
<span class=MR>Lönsam is i magen</span>
Men det finns andra sätt...
Det är i detta sammanhang han kom att tänka på begreppet "amerikansk auktion". Detta är en term som använts av låglandsklubben vid försäljning av kvigor. Men då har prissänkningen inte varit förlagd till en enda dag utan sträckt sig över ett par månaders tid.
Nu handlar det om betydligt snabbare hack i priskurvan. Och utmaningen för spekulanterna ligger i att den som har is i magen och vågar vänta kan göra bästa affären. Men han kan också bli snuvad så klart.
­ Ja, det skall bli spännande att se hur det går, tycker Mats Hallvede själv.
<span class=MR>500 kronor i timmen</span>
Försäljningen börjar kl 10. Då finns det ett pris på varje ko.
Den som tycker det är OK har bara att säga till försäljaren. Den som först accepterar det åsatta priset får köpa kon.
Men om spekulanten tycker att priset är för högt är det bara att vänta.
Efter en timme sjunker det nämligen med 500 kronor.
Efter ytterligare timme sjunker priset ytterligare 500 kronor per ko. Och så fortsätter det.
Fram till kl 16 beräknas försäljningen pågå. Det blir alltså fem prissänkningar under dagens lopp. Finns det någon ko kvar kl 16 är hon nere ungefärligen i slaktvärdet.
Nu är det inte troligt att så många har lust att tillbringa hela dagen på gården. Därför finns möjligheten att redan på morgonen anmäla till försäljaren att "om Rosa är kvar kl 14 så tar jag henne".
<span class=MR>Lika många lägger ner</span>
Mats Hallvede har uppfattningen att det just nu är många som slutar med mjölkproduktionen.
Gunnar Mineur på Arla Foods delar inte uppfattningen att det är speciellt många just nu. Nedläggningstakten bland mjölkbönder med 25-30 gårdar per år håller sig ganska konstant.
Mats Hallvede, har som livdjursförmedlare ett grepp om den aktuella situationen då det gäller underhandsförsäljningen och han menar att det just nu finns 150 kor till salu på ön. Det skulle kunna betyda att det är lite grann av köparens marknad.
Det kanske visar sig vid auktionen Fardhem om detta är en riktig gissning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om