Väntar på nedläggningsbeslutet

Tullverkets statistik för 2003 visar rekordbeslag av narkotika, vapen och cigaretter. Merparten kommer från blivande EU-länder.
I dag skrivs det slutgiltiga beslutet om tullens framtid på Gotland under. Förväntat resultat: Total nedläggning.
Gruppchef Agne Månsson är sedan länge inställd på att mista sitt arbete. I 30 års tid har han sett kollega efter kollega försvinna och verksamheten bantas till ett minimum.
­Jag blir förbannad när det sägs att vi inte längre gör några beslag! Vad har de väntat sig? Det är som att hugga händerna av en skräddare och sedan be honom sy!

Gotland2004-02-06 04:00
Tullverkets statistik för 2003 talar sitt tydliga språk: Rekordbeslag av amfetamin, dopningmedel, khat, vapen och cigaretter landet om. Merparten av beslagen har skett i direkttrafik från blivande EU-länder.
Situationen är väl känd på alla nivåer. Socialdemokraternas budgetproposition för 2004 säger: "inom gränsskyddets kontrollverksamhet skall narkotikakontrollen ges fortsatt högsta prioritet".
Trots det har Tullverket ålagts ett sparbeting på 150 miljoner kronor.
Trots det föreslår utredningen "Framtidens Tullverk" omfattande neddragningar, främst på Sveriges ostkust söder om Stockholm.
Måndagen den 15 december 2003 kom Tullverkets ledning överens med fackorganisationerna Tull-Kust och Saco om hur neddragningarna ska genomföras.
För Gotlands del väntas förslaget innebära slutet på en flera hundra år gammal epok kring den 80 mil långa kusten. Kontrollmöjligheterna av senare tiders ökande flygtrafik, inte minst österifrån, försvinner också. Samtliga kvarvarande tjänster ska bort.
Beslutet om avveckling väntas undertecknas i dag, fredag.
<span class=MR>Ingen överraskning</span>
­Stämningen är inte på topp, det kan man inte säga, konstaterar Agne Månsson, dyster gruppchef i Visby.
Han började arbeta inom Tullverket 1969. Till Gotland kom han -74, för 30 år sedan. Då hade Tullverket omkring tio anställda i yttre tjänst.
Agne minns att de hade nattbevakning då. Att de kunde täcka en misstänkt båt tre, fyra dagar i rad­med fler beslag som resultat.
­ I dag får det inte kosta någonting­det finns inga pengar. Vi trodde vi skulle få förstärkning i höstas, men...
I stället kan halvtidsanställde Agne, som tillsammans med Mia Norman Svensson utgör det enda kvarvarande gränsskyddet, bara konstatera att han med största sannolikhet mister sitt arbete och att tullen försvinner en gång för alla.
Tullverket har ytterligare två anställda här, men de arbetar på distans inom området effektiv handel gentemot Karlshamn respektive Mälardalen. De tjänsterna ska också bort, är det sagt. Uppsägningarna ska komma i maj. Två andra anställda har valt att säga upp sig frivilligt.
Den nya organisationen är tänkt att träda i kraft den 1 juli 2004.
<span class=MR>Dyster framtid</span>
­Jag ser en dyster framtid här om något år. Det är narkotikan som är det största hotet, tillsammans med vapen och dopningmedel­framför allt sommartid. Sprit och cigaretter blir nog ett mindre problem, eftersom EU tillåter ganska stor införsel.
En motivering till att Tullverket kan tänka sig "avvara" verksamheten på Gotland sägs vara att det görs så få beslag här.
Resonemanget gör Agne riktigt arg.
­Ska man göra beslag så måste det finnas folk! Tullen på Gotland har urholkats år efter år, vi har haft övertidsstopp och bara fått arbeta dagtid. Det är som att hugga händerna av en skräddare och sedan be honom sy!
Hade Gotland haft fasta färjeförbindelser österut hade det nog sett annorlunda ut, tror Agne. Då hade nog tullen utökats i stället för att avvecklas.
­Tullverket har en fin beslagsstatistik, men beslagen görs i färjelägen och på stora flygplatser. Sådant har inte vi.
<span class=MR>Oroas men hoppas</span>
Nu är det tänkt att tullpersonal från fastlandet ska resa in vid "särskilda tillfällen". Några löpande kontroller eller stickprover kommer förmodligen inte att kunna genomföras.
­Tullverket ska bygga mycket på underrättelsetjänst i framtiden. Det kanske kommer en båt som är lastad med narkotika. Då måste någon här ta emot den och då måste också Tullverket vara på plats. Då kanske de skickar folk som aldrig varit på Gotland, så behövs någon härifrån i alla fall. Någonting borde få vara kvar. Vi har ju också en preventiv inverkan.
Gotlandspolisen kan inte ta över tullens arbetsuppgifter. Den har inte befogenhet att ingripa eller visitera om det inte finns en påvisbar misstanke om brott. Det pratas om att ge polisen ökade befogenheter, men då krävs lagändringar.
­Dessutom har ju polisen fullt upp ändå. Har man tänkt att de ska kunna göra det här "lite på sidan av", eller?
Det finns farhågor att Gotland ska bli en transitplats för narkotika om tullen läggs ner. Agne, som mött många reaktioner från allmänheten sedan i höstas, delar oron.
­Jag ser en dyster framtid om några år. Finns det lättillgänglig skit så blir det lättare att prova. Det kan förstöra hela ens framtid.
<span class=MR>Ett sista halmstrå</span>
Det talades om en nedläggning redan för några år sedan. Förslaget väckte även då kraftiga protester, bland annat från dåvarande länspolismästare Karin Götblad.
­Jag vill påstå att hon blev vår räddning den gången. Hon slog näven i bordet och det reagerade de på.
Agne konstaterar att även om han inte fått några signaler som pekar på annat än nedläggning, så hoppas han fortfarande.
Den senaste protesten kommer från Föreningen Motgift, som samlar in namnunderskrifter och ska uppvakta ledande politiker.
Agne har hjälpt till att dela ut deras protestlistor.
­ Det är i alla fall ett halmstrå. Om de nu får ihop många namn kanske det kan påverka lite. Jag hoppas det. Det är ett jättebra initiativ de tagit.
Inväntar besked. I dag ska beslutet om tullens framtid på Gotland skrivas under. Gruppchef Agne Månsson räknar med en total nedläggning­och att han därmed mister det jobb han haft i 30 år. "Jag brukar säga att det är jäkligt lätt att rasera saker, men mycket svårare att bygga upp dem igen."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!