Väntetid på ambulans på Gotland i topp och botten

Ungefär en tredjedel av Gotlands befolkning bor så att de får vänta mer än 30 minuter innan de med ambulansen kan nå lasarettet.
Även om ambulansen rycker ut direkt blir väntetiden så lång.
Det visar färsk statistik från Glesbygdsverket.
Men då har man inte räknat med ambulanshelikoptern.

Gotland2007-01-30 06:00
Bara fyra andra län redovisar sämre siffror när det gäller tillgängligheten till akutsjukhus, det vill säga den tid det tar för ambulans att rycka ut och nå närmsta sjukhus. (Det är endast körtiderna som mätts.)
Sämst är det i Jämtland där mer än hälften av befolkningen bor så att körtiderna blir mer än 30 minuter. Värmlands, Kronobergs och Västernorrlands län redovisar också sämre tillgänglighet i det här hänseendet än Gotland.
När det gäller antalet personer som behöver vänta länge på ambulans (20 eller 30 minuter) ligger dock Gotland mycket bra till i statistiken. Här är vi fjärde bästa län enligt Glesbygdsverkets redovisning.
2 738 personer fick under 2005 vänta minst 20 minuter på ambulans på Gotland. 869 av dem var tvungna att vänta minst 30 minuter.
Som jämförelse kan sägas att i Norrbotten fick drygt 29 000 personer vänta mer än 20 minuter, i Västerbotten var det nästan lika många, i Jämtland 26 000 och i Värmland 25 000 personer.

God täckning
Några nationella riktlinjer för hur lång väntetiden på ambulans får vara finns inte. I Socialstyrelsens riktlinjer för sjukvården står bara att god vård ska ges "inom rimlig tid". Men det är upp till varje landsting eller sjukvårdshuvudman att själv bestämma vad som är "rimlig tid".
Johan Kallum, chef för räddningstjänsten i Gotlands kommun, säger att man har höga ambitioner för ambulansverksamheten på Gotland.
- 90 procent av befolkningen når vi inom 20 minuter och de sista tio procenten räknar vi med att nå inom 30 minuter, säger han.
Han anser att Gotland har god täckning av ambulans genom den spridning man har på ambulansorganisationen, med bilar stationerade i såväl Visby, som Hemse och Slite, samt tillgång till ambulanshelikopter.

Ett föregångslän
Ambulanshelikopter finns idag bara i sju län. Förutom Gotlands län är det Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands, Uppsala, Stockholms och Västra Götalands län som har tillgång till helikopter i sin ambulansorganisation. Västernorrlands län har avtal med Sjöfartsverket om ambulanshelikopter vid behov.
Gotland är även ett föregångslän när det gäller att engagera brandkårerna vid akuta sjukdoms- och olycksfall, det som kallas IVPA - I Väntan På Ambulans.
- Vi har tio kårer som hjälper till och kompletterar ambulansverksamheten, säger Johan Kallum och menar att Gotland genom alla dessa olika insatser har en bred täckning vad gäller räddningsresurser.

Hög tillgänglighet
Av Gotlands befolkning bor cirka 35 000 i Visby med omnejd där tillgängligheten till ambulans är mycket hög.
Enligt Glesbygdsverkets statistik tar det för drygt 35 procent av befolkningen mindre än tio minuter att komma med ambulans till lasarettet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!