Vapenamnestin närmar sig slutet

Vid midnatt, fredag, är den tre månader långa, tillfälliga vapenamnestin över. Det är osäkert om och när nästa tillfälle ges till att anonymt lämna in sitt olicenserade vapen utan att straffas.
144 vapen och ett halvt ton ammunition har lämnats in.

Några av de enhandsvapen som lämnats in.

Några av de enhandsvapen som lämnats in.

Foto: Krister Nordin

Gotland2013-05-31 18:00

Polisens vapenhandläggare Ann Jakobsson leder oss in i polishusets innersta rum. Bakom mängder av lås och stängda dörrar finner vi hundratals vapen, licenserade och olicenserade, alla är samlade på ett ställe och alla ska skrotas.

– Hittills har det kommit in 144 vapen utan licens och ett halvt ton ammunition, säger Ann Jakobsson och pekar på ett särskilt fack för olicenserade vapen, det är fyllt av tvåhandsvapen och flera kassar med revolvrar och pistoler.

Hon berättar att det är tredje gången som tillfällig vapenamnesti införs vilket endast är möjligt genom att regeringen gjort en tillfällig lagändring.Tidigare vapenamnestier genomfördes 1993 då det inom 150 olicenserade vapen på Gotland och 2007 då polisen fick in 117 vapen och ett halvt ton ammunition. När är det snart över för den här gången och om det blir av någon fler gång är i dagsläget okänt.

Tre månader har gått med mängder av besök och förfrågningar och vapenhandläggare Ann Jakobsson är glad. Hon erkänner, med glimten i ögat, att det nästan är värt att fira för 144 vapen har kommit in men minst det dubbla, om inte mer, har hört av sig med frågor om amenestin så det har varit mycket jobb vid sidan av polisens övriga verksamhet.

Det var 1927 som man i Sverige införde licensplikt på kulgevär och 1934 på hagelgevär därför är Ann Jakobsson lite förvånad över att det fortfarande finns så många olagliga vapen ute i de gotländska stugorna. Dessutom har ju så många lämnats in vid tidigare tillfällen. Men när jag frågar om hon inte är oroad över vad som fortfarande kan tänkas finnas kvar där ute kommer svaret lika snabbt som ett pistolskott:

– Nej, inte ett dugg.

Att skrota ett vapen är något som enbart utförs av polisen, de lämnas till SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium som återvinner dem. Att det ibland är värdefulla och antika vapen som lämnas in tar man inte hänsyn till, allt skrotas och återanvänds. En del smälts ned, enligt Ann Jakobsson, och blir till gatubrunnar.

Hon påminner även om att alla lagliga vapenägare är, sedan tio år tillbaka, skyldiga att förvara sina vapen på rätt sätt. De ska förvaras i särskilda skåp enligt vapenlagen.

– De ska stå i säkerhetsskåp SS 3432 och gör man inte det så förlorar man sin licens. Det är hårda bud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!