Var bolaget värt 2,3 miljoner eller 13 000 kr?
Var värdet på Naturfarmas utrustning 2,3 miljoner kronor som var det bokförda värdet. Eller 13 000 kr som var det uppskattade värdet inför konkursauktionen. Eller någon av de andra summor som nämnts.Ja, det riktiga värdet på det konkursade bolaget spelade en viktig roll när Naturfarmarättegången på måndagen började avhandla den del som berör verksamheten i Slite. Idiotiskt att sälja på Gotland där ingen begriper värdet, menade en av de åtalade och vidimerade att det bokförda miljonvärdet var riktigt.Två personer står åtalade för grovt bokföringsbrott i denna del av målet. Båda förnekar och bestrider allt.
Enligt åtalet har B en period varit vd i Naturfarma medan A varit faktisk företrädare. Tillsammans har de uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosatt bolagets bokföringsskyldighet.
Det läggs också B till last att han under 2001 i bokföringen tagit upp "maskiner, maskinverktyg och installationer" till ett värde av 2 353 000 kr oaktat det verkliga värdet varit några tiotusentals kronor.
<span class=MR>Många summor</span>
Det gäller de föremål som fraktades från Slitefabriken till Lidingö och sedan återtogs av konkursförvaltaren och som är upprinnelsen till hela målet. Och om det riktiga värdet på dessa handlade en stor del av måndagens förhandlingar. Många summor nämndes. Det bokförda värdet var således 2,3 mkr. Vid häktningsförhandlingarna uppgavs värdet vara 100-150 000 av B och 150 000-200 000 av A. Bolaget såldes för 565 000. Konkursauktionen uppskattades inbringa 13 000 men gav ca 50 000.
De båda åtalade förnekar att värdet överdrivits och hävdar också att de inte haft någon insyn i bokföringen. De skjuter över ansvaret på personer som verkat inom de olika bolag som är aktuella, personer som inte omfattas av åtal i målet.
A anser att det upptagna värdet är korrekt men om det är felaktigt har inte han verkat för att det skulle tas upp till det värdet i bokföringen. Han framhåller att han inte varit faktisk företrädare för bolaget och därför inte haft något ansvar för bokföringen.
B hävdar att det bokförda värdet om 2,3 mkr är korrekt som anskaffningsvärde. Han medger att han varit vd men inte haft något reellt inflytande över bokföringen. Det enda som kan läggas honom till last är passivitet.
Hans advokat Roine Sievo menar att vd-titeln låter lite tjusigare än det var i praktiken eftersom B då mest arbetade praktiskt med att sätt upp maskinparken i Slite.
A:s advokat Helen Ahlsten framhåller att A bara medverkat i Naturfarma som konsult, detta på grund av sin tidigare kunskap om de aktuella produkterna.
Det är svårvärderat men revisionsbyrån har godkänt. Det är inte så intressant vad Elof Hansson (konkursauktionisten) värderar till, han har inte den kompetensen, menade advokaten.
Det är inte heller intressant vad auktionen gav eftersom han sagt att han var glad om man fick ihop till transportkostnaden och satte prisnivån därefter.
B menade att det var idiotiskt att sälja denna typ av föremål, exempelvis tubfyllare, på Gotland.
Det finns ingen med kunskap här. En ny tubfyllare kostar miljoner och det finns en begränsad begagnatmarknad. Jag höll på i fyra år för att få ihop maskinparken.
Åklagaren påpekade att B vid häktningsförhandlngen uppgett värdet till 100-150 000 kr.
Det är andra tongångar nu.
Det gällde skrotvärdet, hävdade B.
<span class=MR>Vd-posten</span>
Åklagaren undrade också varför B utsetts till vd.
Ingen som helst aning.
Han kom inte heller ihåg varför han fick sluta på den posten.
När hans egen advokat senare frågade samma sak blev dock svaret utförligare. Då var anledningen till vd-jobbet att företaget snabbt behövde ett namn att sända in till Patent- och registreringsverket.
Åklagaren avslutade sitt förhör med B med att fråga om han hade något han ville tillägga.
Jag har ingen aning om vad det skulle vara.
A menade att det var skrattretande att påstå att han skulle ha något med bokföringen i Naturfarma att göra.
Jag anser mig vara långt, långt ifrån Naturfarma.
Apropå värdet hade A vid häktningsförhandlingen angivit det till 150 000-200 000 kr.
Ska man bygga upp en linje med nya maskiner då talar vi om enorma belopp.
Åklagaren undrade om man kunde vara överens om att det då var ett felaktigt värde som var upptaget i inventarieposten.
Ja, det värdet gäller hela företaget. Det är fel i prospektet. Men jag har inget med det att göra.
Åklagaren undrade också varför summan 565 000 kr var överlåtelsevärdet när Naturfarma såldes till Power konsult.
Det var den fordran som fanns.
De åtalade är varandras motpoler i framtoningen. A håller omfattande utläggningar och har förklaringar till alla aktuella transaktioner och händelser. B svarar oftast kortfattat enligt samma tema: "hur menar du", "minns inte", "ingen aning", "inte reflekterat över"...
Ett exempel på ett meningsbyte mellan åklagaren Christer Krantz och B.
Åklagaren apropå prospektet och Naturfarmas nyemission: - Köpte du några aktier?
Nej.
Men du hade ett parti i Naturfarma?
Ja.
Hur fick du dina aktier?
Som lån. Tror jag.
Kan du berätta hur det gick till?
Nej.
Kan du då berätta om dina funderingar?
Jag har inte haft några.
B:s svar under dagen fick till sist A:s advokat Helen Ahlsten att undra om B har dåligt minne eller inte vill minnas. Svaret medförde muntra leenden i rättssalen.
Jag har haft dåligt minne så länge jag kan komma ihåg.
<span class=MR>Olika namnkombinationer</span>
Rättens ordförande såg sig föranlåten att reda ut varför B i förekommande handlingar använder sig av olika namnkombinationer med två förnamn och två efternamn.
En del känner mig som X, en del som Y. Det beror på vem som frågar. Jag var klippt som en seriefigur och fick namnet Y.
I dag fortsätter förhandlingarna i den gotländska delen av Naturfarma-rättegången.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!