Var femte fick jobb via jobbcoach
Sedan nio månader har arbetssökande möjlighet att välja en jobbcoach via Arbetsförmedlingen. Omkring 20 procent av dem har fått arbete.- Jag hade förväntat mig att fler skulle få jobb på det sättet, säger Tina Ersson, chef för Arbetsförmedlingen på Gotland.
Foto: Rolf Jönsson
Med hjälp av statliga pengar startade Arbetsförmedlingen verksamheten med att individuellt coacha arbetssökande att hitta arbete, både med hjälp av interna coacher på Arbetsförmedlingen och externt med hjälp av privata företag.
Den som är inskriven på Arbetsförmedlingen och har varit arbetslös i mindre än 300 dagar är berättigad till en jobbcoach i tre månader. På Gotland har Arbetsförmedlingen fyra egna jobbcoacher och samarbetar dessutom med 19 externa jobbcoacher i privata företag.
- Ungefär 20 procent av våra arbetssökande får jobb efter att ha haft en jobbcoach, säger Tina Ersson, chef för Arbetsförmedlingen på Gotland.
Har satsningen varit värd pengarna?
- Jag hade kanske förväntat mig att fler skulle få jobb den här vägen. Men arbetsmarknaden har ju varit begränsad, och jag förväntar mig att fler får jobb med hjälp av jobbcoacher nu under våren.
Vad ställer ni för krav på jobbcoacherna?
- De ska ha minst ett års erfarenhet av jobbcoachning, relevant utbildning och kunskap om arbetsmarknaden. Vi har klarat oss ifrån oseriösa coacher som sysslar med hypnos och sånt hokus pokus, säger Tina Ersson.
215 i månaden
Sammanlagt är det runt 1300 personer som är öppet arbetslösa på Gotland. I snitt är det 215 jobbsökande i månaden som väljer att ta hjälp av en jobbcoach. Målgruppen som särskilt prioriteras är unga personer under 25 år.
Susanne Vennberg har träffat sin jobbcoach vid tre tillfällen. Hon är nöjd med hjälpen även om hon inte fått något jobb än.
- Jag tror att det är viktigt att kolla vad coacherna har för utbildning när man ska välja. Det gäller att de vet vad de gör, så att de kan hjälpa en i jobbsökandet. Det är ju lite jobbigt att sälja sig själv, säger hon.
Eva Söderberg på Antenn Consulting arbetar som jobbcoach på Gotland, bland annat på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Antenn Consulting är ett omställningsföretag som funnits på Gotland sedan 2008. Eva Söderberg menar att jobbet handlar mycket om att göra de arbetslösa trygga i jobbsökarsituationen.
- Först och främst arbetar vi utifrån individens behov och förväntningar. De flesta har en idé om vad det är för typ av hjälp de behöver. Det handlar om att lära sig att skriva cv och personligt brev, hur arbetsmarknaden ser ut och hur man tar kontakt med företag.
Som jobbcoach hjälper hon också till med att matcha de arbetslösa mot öns arbetsmarknad.
- Det här med den lokala förankringen är jätteviktig, och vi jobbar mycket mot den dolda arbetsmarknaden, säger Eva Söderberg.
Ojämnt tillflöde
Vivianne Olofsson arbetade tidigare på Arbetsförmedlingen men driver nu eget företag och är jobbcoach i samarbete med Jobzone.
Hon tycker att det är ett fantastiskt roligt uppdrag och tycker att samarbetet med Arbetsförmedlingen funkat bra. Hon säger att det varit lite svårt med framförhållningen i verksamheten vad gäller tidsbokningar eftersom tillflödet av arbetssökande tidvis är ojämnt.
- Men jag tycker att resultatet har varit bra, framför allt när det gäller ungdomar. Många har kommit långt i rekryteringsprocesser och fått säsongsjobb. Min uppfattning av de kandidater jag har haft är att de tycker det är skönt att få täta kontakter med en coach så att processen blir effektiv. Det är något som Arbetsförmedlingen inte hinner med eftersom de har många fler arbetssökande per handläggare.
På Gotland finns 19 jobbcoacher.
Jobbcoacher finns både internt på arbetsförmedlingen och externt i privata företag.
Det är frivilligt för den arbetssökande att anlita en jobbcoach och man väljer själv coach.
Jobbcoachen ska bland annat ge stöd att sätta upp mål, ge tips och praktisk hjälp, uppmuntra och stödja den arbetssökande, upprätta en planering och lämna in en slutrapport.
Jobbcoacher finns både internt på arbetsförmedlingen och externt i privata företag.
Det är frivilligt för den arbetssökande att anlita en jobbcoach och man väljer själv coach.
Jobbcoachen ska bland annat ge stöd att sätta upp mål, ge tips och praktisk hjälp, uppmuntra och stödja den arbetssökande, upprätta en planering och lämna in en slutrapport.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!