Som Helagotland redan berättat går ekonomin för många den här hösten åt fel håll. I dag presenteras ännu en rapport, Swedbanks boindex, som mäter hushållens möjligheter att köpa en bostad. Den visar att minst en tredjedel av inkomsten går till boendekostnader för de som köpt sin bostad. Boindex fortsätter under årets andra kvartal att sjunka, och ligger nu på en ny bottennivå.
– Förklaringen är stigande bolåneräntor och högre bostadspriser. Ett hushåll som köper en bostadsrätt i dag behöver nu i genomsnitt lägga 32 procent av disponibel inkomst på boendeutgifter, säger Arturo Arques Swedbank och sparbankernas privatekonom.
På Gotland är läget ännu tuffare – med höga bostadspriser i nivå med storstadsregioner, men med mycket lågt generellt löneläge.
– Hur stor del av den disponibla inkomsten hushåll som köper en bostad på Gotland måste lägga varierar mellan 31 och 53 procent beroende på typfamilj. Kombinationen högre räntekostnader och sämre ränteavdrag är heller ingen rolig kombo. Ingen bra start på hösten för hushållen, säger Arturo Arques och pekar på att stigande bolåneräntor gör att allt fler hushåll slår i taket för maximalt ränteavdrag, vilket ytterligare försämrar deras ekonomi.
På Gotland finns stora grupper som har ännu sämre ekonomi än vad boindex visar. För exempelvis studenter, garantipensionärer och ensamstående med barn kan det vara omöjligt att köpa en bostad.
– Jag får ont i hjärtat, säger Arturo Arques och konstaterar att många redan handlar lågpris, utnyttjar rabatter och extrapriser, och har skalat bort restaurangbesök och sånt som skulle kunnat sätta guldkant på deras vardag.
En femtedel av landets hushåll lever med små eller inga marginaler alls, allra tuffast är det för singelhushåll med barn.
– Två av tre ensamstående med barn på heltid är kvinnor, säger han och pekar på det faktum att andra helt enkelt inte har råd att skilja sig på grund av ekonomin.
Enligt Arturo Arques är både 2023 och 2024 förlorade år för de som inte har god ekonomi. Att omgående göra en budget för resten av året är ett sätt att dra i handbromsen. Att gå upp på vindar eller ner i källare och ta fram sånt som inte används är ett annat:
– Om det är kris på riktigt, vilket det är för många. De flesta hushåll har prylar för 20 000 kronor som man inte använder och många säljsajter är gratis. Då får man en liten buffert, andrum, och kan minska ner stressnivån.