Var fjärde försäljare av folköl på Gotland varnades

Folkölsförsäljningen är det alkoholområde på Gotland där det behöver tas krafttag vad gäller utbildning och tillsyn.
2003 tilldelades hela en fjärdedel, eller 24 av de ca 100 som har tillstånd att sälja folköl på ön, varningar för att de sålt till underåriga.
Som jämförelse varnades fyra av de ca 160 krogar på ön som har serveringstillstånd för samma förseelsevariant, utskänkning till underåriga.
Det konstaterar länsstyrelsen i sin årsrapport 2003 angående alkohol och droger.

Gotland2004-04-28 04:00
Länsstyrelsen utövar den regionala tillsynen av efterlevnaden av alkohollagen och tobakslagen inom länet, framhåller socialkonsulent Ulf Linnerhed.
Styrelsen konstaterar i sin sammanfattande beskrivning av den alkoholpolitiska situationen och utvecklingstendenser under 2003 att omvärldens förändringar i drogliberal riktning medför en stadigt ökande alkoholkonsumtion i landet.
­ Även om Gotlands län ännu inte lika konkret som andra län drabbas av inflödet av billig alkohol från andra EU-länder så påverkas attityder och konsumtionsmönster.
Något som också avspeglas i en hög andel såld alkohol via Systembolaget.
2003 låg Gotlands län på tredje plats vad gällde försåld ren alkohol (hundraprocentig) per invånare med 5,81 liter. Omräknat i ren alkohol ökade försäljningen med sex procent jämfört med 2002. Som jämförelse var snittökningen i landet 2,6 procent.
Men länsstyrelsen konstaterar också att kommunens kraftfulla politiska markering att vända en negativ utveckling inom alkoholområdet bidrar till ett fortsatt arbete med tillförsikt.
<span class=MR>Folkölet sorgebarn</span>
Sorgebarnet i dag är främst folkölsförsäljningen.
­ Det finns förbättringar att göra när det gäller utbildning och tillsyn för folkölsförsäljningen. Folkölet är den vanligaste berusningsdrycken bland unga människor. Undersökningar visar stora brister hos handlare att hålla åldersgränsen vid försäljning.
För att sälja folköl måste handlare sedan 2001 anmäla detta till kommunen. Under 2003 genomförde kommunen ett projekt vars syfte var att utbilda och informera om gällande regler.
Ca 100 stycken har anmält att de säljer folköl. IOGT/NTO har kontrollerat efterlevnaden av reglerna.
­ Resultatet är nedslående och kommunen meddelade 24 stycken varning för att de sålt folköl till minderåriga.
Ingen meddelades dock indraget försäljningstillstånd under de 6 eller 12 månader som kommunen har möjlighet att använda sig av.
­ Resultatet visar på behovet av att ha ett strukturerat arbete av folkölsförsäljningen, både när det gäller utbildning/samverkan med handlare men också genom kontroll av försäljningen.
<span class=MR>160 alkoholserveringar</span>
På ön finns ca 160 krogar med utskänkningstillstånd, varav ca 90 i Visby. Under året ökade kommunen sin yttre tillsyn påtagligt och besökte samtliga tillståndshavare för kontroll.
19 tillstånd återkallades under 2003 men då ingick 17 för att de inte längre utnyttjades. Sju krogar tilldelades varning; fyra för att åldersgränserna inte hölls, ett för brister i tillgången på lagad mat och två av övriga skäl.
Den utbildning för restaurangpersonal gällande ansvarsfull alkoholservering som kommun, polis, länsstyrelse och krögare tagit initiativ till har genomförts för ca 50 branschpersoner.
Liksom under 2003 har Gotlands kommun även i år av socialdepartementet tilldelats 500 000 kronor. Detta för att bland annat följa upp de insatser som görs inom det tiopunktsprogram som antagits i syfte att motverka en negativ utveckling under främst turistsäsongen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om