Var fjärde villa är fuktskadad

Hundratusentals svenska villor kan vara fuktskadade. På Gotland är 25-30 procent av alla villor fuktskadade och det är de nyare villorna med krypgrund som drabbas värst.- Jag är rädd att av de villor som är byggda efter 1970 är det 80 procent som löper risk att drabbas av fuktskador, säger Alf Andersson, Anticimex på Gotland.

Kontroll. På Gotland är 25-30 procent av alla nyare villor med krypgrund drabbade av fukt.

Kontroll. På Gotland är 25-30 procent av alla nyare villor med krypgrund drabbade av fukt.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-09-17 04:00
Äldre hus är inte så välisolerade och självdraget gör att de inte drabbas av fukt och mögel lika lätt. Men på senare tid är villorna välisolerade och många villaägare kan vara drabbade utan att veta om det.

Varning för krypgrund
- På Gotland är vi ändå inte så hårt drabbade eftersom vi har kalksten i berggrunden som är självdränerande. Men husen som är byggda på åkermark löper större risk. Värst är det med gamla hus som har renoverats. Det gäller att bygga på rätt sätt, säger Alf Andersson.
Anticimex har sammanställt 2 131 överlåtelsebesiktningar genomförda år 2007. I mer än vartannat småhus med krypgrund konstaterades någon form av fukt- eller mögelskada. För den enskilde villaägaren kan det innebära kostnader mellan 15 000 och 250 000 kronor.
På Gotland gjordes samma år 213 överlåtelsebesiktningar. 32 av de 96 krypgrunderna fick då en anmärkning, detsamma som 32 procent.
- Det finns en kabellös digital mätare som man kan sätta ner i grunden och därmed har man lite koll på temperatur och luftfuktighet i grunden hela tiden, säger Alf Andersson. Sen är det alltid bra att ha ett väl fungerande fuktskydd utvändigt på grundmurar och avdunstningsskydd på marken i grunden.
Krypgrunden, även kallad torpargrund, är en vanlig grundläggning för småhus då den är enkel och billig att bygga.
I krypgrunden kan det lätt uppstå fuktproblem eftersom grunden ventileras med uteluft och aldrig värms upp.
Störst är problemen under sommaren och hösten då luftfuktigheten i grunden stiger och kondens kan bildas, vilket innebär ett perfekt klimat för svamp och mögel.

Kort uttorkningsperiod
De besiktade husen är spridda över hela landet, från Piteå i norr till Malmö i söder. Av dessa hus hade 31 procent krypgrund. Vilket skulle innebära att av Sveriges totalt två miljoner småhus vilar 620 000 hus på krypgrund och av dessa beräknas drygt hälften, mer än 300 000 ha fukt- och mögelskador.
Liksom västra Sverige har södra Sverige ett klimat som långa perioder har ett högt fuktinnehåll i luften. Kort vinter gör uttorkningsperioden i krypgrunden kort. I södra Sverige var 67 procent av krypgrunderna fukt- eller mögelskadade.
I Sverige finns det drygt två miljoner småhus. Av dessa kan man räkna med att 31 procent är byggda på en krypgrund.
Det innebär att det finns omkring 600 000 hus som har en krypgrund. I Anticimex undersökning var 55 procent av krypgrunderna skadade.

Det bästa sättet att bli av med fuktproblem är att hålla den relativa fuktigheten så låg att tillväxten av mikroorganismer, exempelvis mögel, inte är möjlig. Det finns i dag två sätt att minska fuktigheten i krypgrund - uppvärmning eller avfuktning.
Ta bort skräp eller byggspill från krypgrunden.
Täck marken med ett avdunstningsskydd, exempelvis en kraftig plastfolie. Det för att fukttillskottet från marken minskar.
Montera en fuktmätare i krypgrunden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!