Var hamnar Gotland när Sveriges karta ritas om?

Kartan är inte färdigritad!
Det poängterade Åsa Ehinger redan inledningsvis när hon i går föreläste på Borgen i Visby om den statliga ansvarskommitténs arbete.
Men det finns förslag på hur den ska se ut.
Och det förslag som troligen vinner är ett Sverige indelat i nio regioner där Gotland blir en del i Stockholms/Mälardalsregionen.

Gotland2006-02-08 06:00
Ansvarskommittén är en parlamentarisk kommitté som har i uppgift att undersöka den nuvarande samhällsorganisationens förutsättningar att klara välfärdsuppdragen.
Det handlar om att se vem som ska ansvara för vad. Vad ska staten stå för? Vad ska ligga på kommunerna och vilken roll ska länen ha? Och så själva knäckfrågan - bör vi inrätta en politiskt styrd mellannivå, en regional nivå?

Framtida välfärd
Och vilka uppgifter ska i så fall ligga där? Och vilken storlek ska regionerna ha? Ska de nuvarande länen rivas upp och ersättas av regioner eller ska båda fungera parallellt?
Men det handlar också om hur vi ska klara värlfärden när befolkningen blir allt äldre och allt färre ska försörja allt fler.
Frågorna är många och egentligen innefattas hela samhälsmaskineriet i utredningsuppdraget. De allra flesta områden tangeras på något sätt. Det handlar om hur makten ska fördelas i Sverige. Vem som ska styra över olika områden.

Centermotion
- Det är därför det går så segt, sa Jan-Åke Björklund, tidigare direktör i Kommunförbundet och anlitad av ansvarskommittén för vissa utredningsuppdrag.
- Frågor om makt är alltid oerhört känsliga, sa han och berättade att regionfrågan, alltså frågan om vem som ska styra över regionalpolitiken, faktiskt har utretts i 50 års tid i Sverige.
- Det började redan i början av 1960-talet med en centermotion, det var då den första utredningen tillsattes och sedan har det fortsatt. Med utredning efter utredning. Ansvarskommittén är den tionde i raden, sa han.
Ansvarskommittén har arbetat i tre år nu och slutrapport ska lämnas i februari 2007. Egentligen borde något slags förslag kunna lämnas redan nu. Men det gör det inte.
- Det blir inga beslut före valet, sa Åsa Ehinger. Politikerna vill inte ha med de här frågorna i valrörelsen. Besluten kommer i stället att fattas i oerhört snabb takt i november och december nästa år så att ett slutbetänkande kan lämnas den sista februari.

Stora konsekvenser
För Gotlands del är det själva regionindelningen som kan få stora konsekvenser.
Gotlands tid som egen region, med eget ansvar för den regionala utvecklingen kan komma att upphöra.
En av de tre kartor som företaget Euro Future tagit fram på kommitténs uppdrag har delat in Sverige i nio regioner. Gotland ingår där som en del i Stockholms/Mälardalenregionen.
- Ansvarskommittén har inte ställt sig bakom det här förslaget än, men det är det som anses mest troligt att man fastnar för, sa Åsa Ehinger.
Ett av de andra förslagen har 14 regioner och då utgör Gotland en egen region. I det tredje förslaget finns bara sex regioner och då förs Gotland också till Stockholmsområdet.
- Är det bra för Gotland att förbli en egen region?
Åsa Ehiner ställde frågan och gav själv argument både för och emot.
- Det har ju gått bra hittills, sa hon. Och förutsättningarna med vatten runt omkring är ju desamma även om ön organisatoriskt förs samman med Stockholms/Mälardalen.
Argumenten för ett inlemmande i en storregion var dock fler. Hon nämnde hälso- och sjukvården som kan vinna en hel del på ett närmare samarbete med Stockholm och hon menade att Stockholm kan ge Gotland draghjälp när det gäller att ingå i globala sammanhang.
- Och Gotland som kommun kommer alltid att vara kvar, sa hon. En kommunsammanslagning är otänkbar för Gotlands del.
Men ännu är inte sista ordet sagt. Och framförallt, inga formella förslag har ännu lagts fram.
Men nog kunde det vara klädsamt om politikerna tyckte till i den här för framtiden så viktiga frågan redan innan valet. Så att medborgarna vet var de står.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!