Vår i trädgården
Man kan börja med att plantera några ljuvliga penséer i en kruka på trappen. Sedan är det bara att fortsätta utåt i trädgården. Man blir ju så ivrig i trädgårdsarbetet så man glömmer både tid och rum.
"Svarta guldet"
Jorden i din trädgård är det viktigaste du har. Det är den som bestämmer hur mycket blomning du kommer att få. För att växterna i din trädgård skall må så bra som möjligt är det viktigt att jorden är av god kvalitet. Det är många som gör felet att köpa billig planteringsjord för att jordförbättra i rabatten.
Varför köpa jord när man redan har jord? Det man behöver i rabatten är en bra jordförbättring och det är det bara ytterst lite i den jorden. Då kan man nästan ha låtit bli. Det är bättre att köpa kogödsel eller barkmull till rabatten.
Det finns i regel två sorters jordar, lera och sandjord. Leran är tung, klibbig och dränerar dåligt. Men den innehåller mycket näring. För att förbättra den måste den lättas upp genom att tillsätta gödsel, torvmull och sand.
Medan sandjorden känns torr och är lättdränerad. Den är dessutom fattig på näringsämnen. Sandjorden jordförbättrar man med kompost/gödsel och barkmull.
Om man skall plantera ett träd eller en buske så är det viktigt att köpa bra och näringsrik planteringsjord. Om växterna får en bra och näringsrik jord då blir risken för att få ohyra mindre. De blir mer motståndskraftiga.
Sedan finns det växter som behöver viss sorts jord för att trivas bättre. Visst är lavendel vackert tillsammans med rosor, men vill dom verkligen ha samma jord?
Rhododendron
Rosorna vill gärna ha lite tyngre jord som lerjord, medan lavendeln gärna vill ha lite lättare jord som sandjord. Och att Rhododendron vill ha rhododendronjord det vet vi, men det finns andra som också kan behöva den jorden.
Magnolia, skimmia, blåbärsbuske och ljung kan också planteras i Rhododendronjord.
Det är mycket stor kvalitetsskillnad mellan olika typer av planteringsjord. Billig planteringsjord brukar ofta innehålla mycket torv och ger lite näring.
Medan lite dyrare jord är näringsrik, den innehåller både kort och långsiktig näring. Dessutom är den lite fetare och håller fukten längre. Man får vad man betalar för.
Det är där hemligheten ligger varför grannen har frodigare blommor än du. Han har nog inhandlat bättre jord.
Låt barnen vara med
"Leken är barnens arbete" är en gammal sanning. Och verktygen hos de minsta är handen, näsan och munnen. De gräver med handen, luktar på blommorna med näsan och sedan smakar de med munnen.
Har man med sig barnen i trädgården så kan de se riktigt jordiga ut efter en stund. Händerna kan se riktigt svarta ut, sedan har både de luktat och smakat på jorden.
Sätt på dem lite oömma kläder och låt dem få leka av sig ordentligt i trädgården. Det kan vara riktigt roligt för dem att få leka jordfräs en stund.
De brukar ha en viss likhet med mullvadar. Men ta det lugnt, man kan få barnen rena igen med vanligt vatten.
Man kan även låta dem få odla själva. Här är några tips!
Odla potatis i en säck
Det här behöver du: Sättpotatis (tidig sort), äggkartong, bra jord och en svart sopsäck. De sorter som är mycket tidiga är, Swift, Minerva, Rocket, Vicking, Marine och Timo.
1. För att potatisen ska komma i gång, bör man lägga dem på en tom äggkartong, och sedan ställer du den svalt och ljust. Den bör stå i där cirka 3-4 veckor. Beroende på när du lägger dom i äggkartongen. Men om du vill ha potatisen till midsommar så bör du plantera potatisen i mitten på april.
2. Fyll plastpåsen till en tredjedel med bra jord. Gör några hål i botten så överflödigt vatten rinner ut. Sätt 2-3 potatisar i påsen med groddarna uppåt.
3. Täck dem med jord tills påsen är halvfull. Vattna ordentligt och ställ ut påsen på en skyddad plats, där frosten inte kommer åt dem. Sätt upp en skylt så ingen tror att det är skräp.
4. Efter några veckor när blasten kommit upp, fyller du påsen med mer jord. Det kallas för kupning och uppmuntrar stjälkarna att ge mer potatis. Vattna dom lite då och då.
5. När potatisen har blommat efter 10-12 veckor efter sättning är potatisen mogen och det är dags att skördas. Egen odlad potatis är alltid godast.
Bygg ett bönetält
Det här behöver du: stor kruka, bambupinnar, bra och näringsrik jord, snöre och rosenbönor eller sockerärt.
1. Häll i jorden i den stora krukan
2. Stick 4-5 långa bambupinnar i krukan som ett tält. Knyt ihop toppen med ett snöre.
3. Sätt fröna i krukan och vattna. Snart gror fröna och börjar klättra uppför pinnarna. Skörda dem efter hand.
Blommande bilringar
Gamla bilringar får nytt liv. De är perfekta som behållare för alla slags växter och är perfekt till nybörjare.
Det här behöver du: Två gamla bildäck, bra och näringsrik jord, lämpliga växter. (Om man vill så kan man även måla däcken).
1. (Måla om däcken). Lägg dom på varandra.
2. Däcken rymmer en hel del tomutrymmen. Stoppa tidningspapper för att spara jord. Fyll däcken sedan med bra och näringsrik jord.
3. Plantera eller så de växter du vill ha.
Lycka till med det härliga trädgårdsarbetet!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!