?Vår politik ska inte splittra familjer?
...men ministern ville inte tala om DidierIntegrationsminister Barbro Holmberg (s) tycker inte att svensk flyktingpolitik ska splittra familjer. Men det betyder inte automatiskt att det var fel att avvisa visbybon Didier Monkato, anser ministern.
- Gotland har erfarenheter av detta historiskt. Mitt intryck är att det finns ett stort engagemang för att hjälpa människor att komma in i samhället, säger hon.
Men när gotländska media igår ville tala om fallet Didier Monkato kallade ministern det för "meningslösa intervjuer" eftersom hon själv inte känner till skälen bakom utvisningen.
Kongolesen Didier Monkato uppger sig ha blivit torterad och vara på flykt undan misstankar om spioneri samt för att ha lämnat information till gerillan. Han kom till Sverige 2003 och bildade familj i Visby.
Hans ärende har prövats en gång av Migrationsverket och tre av Utlänningsnämnden. Efter det sista avslaget - som meddelades i början av oktober - tvingades Didier att lämna sin familj och flyga tillbaka till Kongo för att där söka uppehållstillstånd vid den svenska ambassaden.
I väntan på en intervju vid ambassaden håller han sig gömd av fruktan för sin säkerhet.
FN:s barnkonvention säger att barnens bästa ska väga tungt vid myndighetsbeslut, och Migrationsverket är skyldig att se till att familjer hålls ihop.
- Vi ska självklart ha en politik som inte splittrar familjer, understryker Holmberg, men säger sedan att det kan ha funnits omständigheter som motiverade att Didier Monkato tvingades ut ur Sverige.
- Det måste ha gjorts en bedömning att han inte är flykting och han inte riskerar tortyr igen. Men vilka omständigheter som låg bakom, eller om det kanske är så att myndigheten gjort fel, det vet inte jag.
Hon medger att svensk flyktingpolitik inte fungerar så bra som den borde. Det är också skälet till att utlänningslagen och asylprogrammet ska förändras om fyra månader, förklarar ministern.
Holmberg utesluter inte att en flyktingmottagning på nytt öppnas på Gotland i framtiden, även om inget pekar på det i nuläget. Antalet mottagningar i Sverige styrs av behovet.
Åren 2000-2002 ökade antalet asylsökande i Sverige med 40 procent varje år, men den utvecklingen är sedan en tid bruten. Under 2005 beräknas 17 000 personer söka asyl i Sverige. De kommande åren väntas antalet minska ytterligare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!