Var sjunde gotlänning äger ett eller flera skjutvapen
Var sjunde gotlänning äger ett eller flera skjutvapen. 8 000 personer äger sammanlagt 19000 licenspliktiga vapen.Och efterfrågan ökar. Det menar både länspolismästaren Anette Wilén och vapenhandlaren Ingmar Löfgren. Vi har i alla fall en känsla av att det har ökat, konstaterar Wilén.Från och med den 1 juli måste vapen förvaras på ett säkrare sätt. I enlighet med ny, strängare lagstiftning som då träder i kraft ska alla vapen förvaras i säkerhetsskåp. Det medför bättre kontroll för polisen, förklarar länspolismästaren.
8 000 personer äger de 19 000 licenspliktiga vapen (i snitt 2,5 vapen per licensägare) som finns på ön. Då är inte antika vapen och samlarvapen inräknade eftersom dessa inte kräver licens.
I och med den nya lagen får polisen bättre kontroll och större möjlighet att inspektera var vapen finns förvarade. Hemvärnets personal kommer att undantas från den nya lagstiftningen. De förvarar sina vapen hemma men deras vapen är försedda med särskilda säkra lås, så kallade patronlägeslås.
Det ska räcka med det, säger Anette Wilén.
Även Ingmar Löfgren på Hejde Vapen ser en ökning i efterfrågan på vapen.
Det kan ha att göra med att det har varslats om att man i framtiden bara ska få inneha tre vapen i stället för sex stycken som i dag. Men om man då redan har sex vapen kan ingen ta dem ifrån en.
<span class=MR>Ökad försäljning</span>
Han har drivit sin verksamhet sedan 1984 och har kunder över hela Gotland. Utbudet består av vapen, skåp, kläder och andra tillbehör. Störst efterfrågan är det på hagelvapen och 22-kalibriga kulgevär, berättar han. I och med att kravet på säkerhetsskåp nu införs hoppas han på en ökad försäljning av just dessa. Han tycker dessutom att det är bra att man förvarar vapen och ammunition på samma ställe.
Han har varit förskonad från inbrott.
Men jag skyltar ju inte heller med var jag finns och jag har vapnen gömda, säger han.
När polisen behandlar ansökningar om vapenlicens görs bedömningar utifrån särskilda kriterier och man måste se till varje vapentyp för att avgöra vilka vapen som kräver licens. Det rör sig om jaktvapen och målskjutningsvapen.
Att en person ansöker om licens i rent försvarssyfte är ytterst ovanligt, enligt länspolismästaren.
I så fall ska det finnas en yrkesmässig aspekt, till exempel att det rör sig om anställda inom vissa väktarbolag. Men då måste de först avlägga prov och kraven påminner om polismyndighetens.
Efter flera våldsamma skjutdåd med dödlig utgång, bland annat i Storbritannien, USA och Australien, diskuterades i Sverige om det inte borde införas medicinska krav för att få vapenlicens och ett lagförlag om att ett läkarintyg skulle krävas lades fram. Några sådana krav har emellertid inte införts.
<span class=MR>Kräver inte läkarintyg</span>
Det ska i så fall vara känt att en person har allvarliga psykiska problem. Men det får man ju normalt inte veta innan. Får vi reda på något sådant omprövar vi vapenlicensen, men vi kräver inte ett läkarintyg på att personen är tillräknelig. Däremot tittar man i belastningsregistret för att se om personen är misstänkt i något sammanhang, säger Anette Wilén.
Tidigare har polisens vapenregister varit offentligt, men då det medförde säkerhetsrisker när vem som helst kunde ta reda var det fanns vapen är i dag registret belagt med sekretess. Varje förfrågan om att få ta del av uppgifter i registret måste prövas för att se vilket syfte som finns.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!