Förra året ryckte Räddningstjänsten på Gotland ut 598 gånger.
Det gör det gotländska räddningsmanskapet till en något mer belastad kår än rikssnittet.
Det visar en statistisk sammanställning från Myndigheten för samhällskydd och beredskap, som helagotland.se har tagit del av och bearbetat.
Utslaget per tusen invånare så gjordes 10,4 insatser på Gotland under 2011, vilket kan jämföras med riksgenomsnittet 9,7 per tusen invånare i riket totalt. Bland landets 290 kommuner var Gotland den 144:e mest belastade kommunen under fjolåret.
70 procent annat än brand
De flesta insatserna handlade inte, som man kanske kan förledas att tro, om bränder. Bara en tredjedel av utryckningarna var brandrelaterade, resten handlade om trafikolyckor, utsläpp och andra former av räddningsinsatser.
63 av Räddningstjänstens brandbekämpningsinsatser skedde i bostäder, 12 i allmänna byggnader och en i en industrilokal (Cementa i Slite). 83 av utryckningarna avsåg trafikolyckor och 13 utsläpp av farligt ämne.
Två fall avsåg drunkning.
Hela 213, av totalt 598 insatser, handlade om automatlarm där det aldrig brann. Det betyder att 36 procent av utryckningarna handlade om att rycka ut till fastigheter där larmet gått utan att det funnits någon brand eller gasläcka att hantera - falsklarm alltså.
Det är en siffra som ligger ganska väl i linje med hur det ser ut hos räddningskårerna i landet i övrigt.
Många falsklarm
Räknat på kommunnivå hamnar Gotland på plats 154 från högsta till lägsta andel falsklarm.
Värst är Kiruna, där 70 procent av utryckningarna är automatlarm där ingenting brinner. Även Danderyd hamnar i topp där, med 67 procent automatlarm. I det förstnämnda fallet kan en förklarande faktor vara kylan som spelar larmanordningarna spratt, i det andra handlar det förmodligen om en stor förekomst av larm i bostäder. Lägst andel falsklarm har Ydre kommun (2,5 procent av antalet utryckningar).