Svenskarna uppskattar själva att de kommer att lägga cirka 20 miljarder på julklappar i år, varav 6,4 miljarder på e-handel. Det innebär att nästan var tredje julklapp handlas på nätet. Men också att många av öns butiker går miste om en stor del av julhandeln.
– Med böcker har det varit så här länge, vi hade den tuffaste matchen för sex-sju år sen. I dag säljs hälften av alla böcker på nätet i Sverige, konstaterar Roland Salemark på Wessman & Pettersson.
De har fått vänja sig vid näthandeln och får istället konkurrera med sådant som de stora nätjättarna inte har, eller inte kan så mycket om, som Gotlandica. Årets julhandel har inte riktigt varit vad de hoppats på.
– Det är lite trögare – det är inte samma schwung. 2017 är ett år jag helst vill glömma, säger Roland Salemark.
Han tycker att handelsströmmarna ändrat sig och tror att konkurrensen snarare finns på handelsplatser som Stenhuggaren. Den bilden delar Sanna Lennartsdotter Dackmo, vd på Wisby ur & guld.
– Att de bygger köpcentrum ser jag som ett större hot än näthandeln.
Wisby ur & guld har visserligen en nätbutik, men den fungerar mer som ett skyltfönster och en service för de kunder som bor på annan ort delar av året.
– Vi har så inarbetade kunder så vi har alltid folk i butiken. Sen har vi webbshopen men den står kanske för fem-tio procent, säger Sanna Lennartsdotter Dackmo.
Klockia i Visby valde tidigt att satsa på sin nätbutik. Nu står näthandeln för större delen av deras försäljning och allt fler handlar på nätet, märks tydligt.
– Absolut, det är en växande marknad, detaljhandeln tappar hela tiden mot nätet, säger Pawel Petersén, ansvarig för butikens näthandel.
Men även på nätet har konkurrensen hårdnat.
– Ungefär 20 procent av handeln sker utanför Sverige. Det är också något som svensk näthandel kämpar med, säger Pawel Petersén.
Han ser att nätbutiken och den fysiska butiken i Visby kompletterar varandra – många vill fortfarande se och prova en klocka innan de slår till.
– Sen är det ju så att kunden kanske klämmer och känner på en produkt här i butiken och så går de och knappar hem den på nätet, säger Pawel Petersén.
För leksakshandlaren Magnus Christiansson på Lekstugan, är julhandeln direkt avgörande.
– Den är ohyggligt viktig. Det är sommar och jul som är grejen, utan dem skulle vi inte kunna ha vår butik överhuvudtaget.
Trots att de renodlade leksaksbutikerna är få på ön, är det många som säljer leksaker.
– I vår lilla bransch är det tufft överhuvudtaget, det är inte bara nätet utan det är fler som konkurrerar inom samma område, säger Magnus Christiansson.
Att ligga rätt i pris är avgörande och butikskedjan följer ständigt prisutvecklingen på nätet.
– Generellt är prisnivån på nätet inte bättre, det är mer bekvämlighet, säger Magnus Christiansson.
Kunden Ulla Ekelöf står med famnen full av klappar. Julklapparna till de fem barnbarnen har hon i år handlat både på nätet och i öns butiker.
– De jag har köpt på nätet har varit sånt som ska levereras till fastlandet, jag beställde det dit.
Till barnbarnen på Gotland handlar Ulla Ekelöf istället här.
– Jag tycker att det är lite mysigare att gå på stan. Men inte för mycket.
Marianne Montan, som kommer gående längs med Adelsgatan, tycker om att strosa i Visby och uppskattar närheten och servicen som finns här. Näthandlar gör hon inte gärna.
– Nej, ytterst lite. Jag gillar inte riktigt att köpa på nätet. Jag vill se och prova det jag köper.