Var tredje värnpliktig kränks

En tredjedel av alla värnpliktiga anser att de utsatts för kränkande behandling i form av hot eller utskällningar, visar en undersökning från Värnpliktsrådet.

Gotland2005-02-14 09:10
Enligt ÖB Håkan Syrén ska ledarskapet inom Försvarsmakten bygga på demokratiska principer och ingen människa ska kränkas eller diskrimineras.

Värnpliktsrådets undersökning, som bygger på intervjuer med
1 000 slumpmässigt utvalda värnpliktiga, visar att det är en bit kvar till det målet. Många befäl har fortfarande en negativ inställning till kvinnliga värnpliktiga och synen på sexuella minoriteter är i bästa fall oklar.

En dryg femtedel av de värnpliktiga anser att de ofta eller ibland möts av nedlåtande kommentarer med anspelning på kvinnor typ ?ni springer som kärringar?. När de tillfrågade skulle ta ställning till påståendet ?På mitt förband har befälen en öppen och positiv inställning till homo- och bisexuella? kunde 64 procent inte svara om det var riktigt eller inte. Bara ett par procent svarade dock att de inte kunde instämma.

Över 30 procent svarade att befälen använt hot eller utskällningar under utbildningen.

Värnpliktsrådet anser att det är helt förkastligt om befälen använder sin maktposition för att förminska de värnpliktiga under utbildningen. Om det handlar om hot eller kränkningar är det oacceptabelt.

Rådet kräver att Försvarsmakten ser över officersutbildningen och förbättrar pedagogiken och inställningen till minoriteterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om