"Våra tidsregler har åsidosatts"

En läkare som arbetar med de svårast sjuka på lasarettet har varit i tjänst 29 dygn i sträck.Nu kommenteras GT:s avslöjande från ansvarigt håll:- Vi har åsidosatt reglerna om de här uppgifterna stämmer, säger Rolf Forsman, ställföreträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.

Foto: ANDERS BRITTS

Gotland2010-10-23 04:00
I går intervjuade GT en läkare på Visby lasarett som varit i tjänst så länge som 14 dygn i sträck.
Det berättades också att en läkare vid operations- och intensivvårdsavdelningen på Visby lasarett var i tjänst så länge som 29 dygn i sträck under sommaren.

Jour i hemmet
Detta har kritiserats hård av Sveriges läkarförbund.
- Jag instämmer i förbundets kritik. Reglerna för arbetstiderna är otvetydiga, säger Rolf Forsman.
Nu riskerar lasarettet böter från Läkarförbundet, reglerna för läkarnas arbetstider är klara.
Läkare får arbeta 48 timmar i veckan och ska vara lediga elva timmar per dygn. Läkare med lång erfarenhet har ibland jour i hemmet. Om deras expertis behövs på sjukhuset kan personalen ringa upp dem för råd, eller be dem komma till arbetsplatsen för att hjälpa till.
Läkarna som varit i tjänst under flera veckors tid har arbetat på Visby lasarett enligt schema och haft jour på kvällar och nätter.
- Om det är sant är det inte bra, säger Per-Olof Jacobsson (C), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Generösa regler
Stressforskaren Torbjörn Åkerstedt konstaterar att det är farligt.
- Man tänker långsammare när man inte får vila ut och man sover sämre när man har jour. Läkarnas scheman kan se ut så här för att både de och arbetsgivaren tjänar på det.
Läkarna på Visby lasarett har generösa regler för hur jourpass ska kompenseras.
- Den som arbetar fredag till söndag får ut tre veckors ledighet i komp. Det här är ett system som är helt utom kontroll. Problemet är att läkarna åker iväg och arbetar på andra håll under de här långa ledigheterna, säger Carina Lindberg (V), som sitter hälso- och sjukvårdsnämnden.
Enligt annonser från norska hyrläkarföretag kan en läkare som ännu inte är specialist tjäna upp till 140 000 kronor i månaden.
- Jag vet läkare som varit som varit komplediga både ett och två år, de tjänar bra på det här. Problemet är att vi får en ineffektiv vård, säger Carina Lindberg.

Första kartläggningen
Politikerna på Gotland vill avskaffa systemet, men läkarkåren på ön stretar emot.
- Det här är en hetare potatis än omorganisationen, förhandlingar pågår ännu, säger Per-Olof Jacobsson.
Politikerna vill att läkarna ska arbeta enligt schema, som sjuksköterskor och undersköterskorna på lasarettet.
Landstinget i Östergötland gjorde under förra året en granskning av läkarnas jour- och beredskap kallad "Läkarverksamhet nätter och helger".
Det var första gången någonsin som en kartläggning gjorts av hur systemet fungerar. Utredningen visar att mycket jourarbete inte är akut. I stället utförde läkarna "vanligt" vardagsarbete under alla veckans sju dagar.
- Vi har läst den och diskuterat den i nämnden. I dag har läkarna på Universitetssjukhuset i Linköping schemalagd arbetstid, som de andra yrkesgrupperna i vården. De är nöjda och vården bättre, säger Carina Lindberg.

Ingen lösning
Varken hon eller Per-Olof Jacobsson tror att ett liknande system på Gotland skulle lösa vårdens budgetkris på kort sikt, men att det skulle minska kostnaderna i ett längre perspektiv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om