Varannan struntar i munskydd – "Sämre bland de yngre"

Hälften av resenärerna i Gotlands kollektivtrafik använder inte munskydd - och bryter därmed mot rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

De yngre personerna är de som är sämst på att använda munskydd i kollektivtrafiken.

De yngre personerna är de som är sämst på att använda munskydd i kollektivtrafiken.

Foto: Montage/Dennis Pettersson/TT

Gotland2021-01-21 13:15

Sedan den 7 januari gäller rekommendationen från Folkhälsomyndigheten att alla som reser med kollektivtrafik ska använda munskydd. En vecka innan de började gälla så publicerade Folkhälsomyndigheten de nya råden. Uppmärksamheten i nationella och lokala medier var omfattande. Men – rekommendationerna efterlevs inte.

– På Gotland är det ungefär varannan passagerare som inte använder munskydd. Efterlevnaden är bättre bland äldre, men sämre i den yngre generationen, säger Jyrki Vainio, Region Gotlands kollektivtrafikchef.

Den dåliga efterlevnaden noteras som en punkt i Länsstyrelsen Gotlands senaste samlade lägesbild om coronan. Informationen kommer från förarna på Bergkvarabuss, går vidare till regionen, till länsstyrelsen och slutligen till Folkhälsomyndigheten och regeringen. Enskildas sätt att rätta sig, eller inte, ligger alltså till grund för nya rekommendationer – och kanske nya inskränkningar i rörelsefriheten.

– Jag har mycket kontakt med andra som arbetar med kollektivtrafik och vi ser samma problem i till exempel Göteborg eller Stockholm, säger Jyrki Vainio.

Han menar att "alla" borde veta vad som gäller:

– Det är inte informationen som brister. Det finns anslag vid busstationen, det informeras på bussarna, vi informerar elektroniskt, det rapporteras om munskydd på nyheterna mest hela tiden. Det är beteendet som brister.

Sju månader har gått sedan Folkhälsomyndigheten den 13 juni avrådde från att alls resa med kollektivtrafik, för de som hade möjlighet av avstå. Dagen därpå kom kollektivtrafiken på Gotland med flera nyheter för att begränsa smittspridningen, bland annat enhetstaxa för att minska hanteringen i samband med biljettköp.

– När rekommendationen om munskydd nu kom hade vi förhoppningen att långt fler än 50 procent skulle använda det, men så ser det inte ut, säger Jyrki Vainio.

Med påstigning bak i bussarna och tomma säten närmast förarna ska arbetsmiljön vara trygg. Men passagerare utsätts för risk av andra resenärer.

– Därför är jag lite förvånad över att jag inte nås av några kommentarer från resenärerna. Informationen kommer helt och hållet från förarna, säger Jyrki Vainio.

Situationen inom kollektivtrafiken omfattas inte av länsstyrelsernas nya tillsynsuppdrag.

– Eftersom det handlar om en rekommendation och frivillighet, kommenterar Marlene Andersson, jurist på Länsstyrelsen Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!