Vårbokflod med fokus på barnen

Gotland2004-02-16 04:00
Det är alltid lika spännande att blicka in i vårens och sommarens utgivning av böcker med natur som tema. Publikationen Svensk bokhandels vårnummer samlar som vanligt de stora förlagen och är ett utmärkt uppslagsverk för den som botanisera i bokfloden.
Mycket spännande väntar ­ här, ett axplock!
På barnboksidan kommer Egmont Richters förlag med en serie årstidsböcker. Øivind Berg har skrivit och han är också pappa till boken Titta! om en padda och Se på fåglarna i trädgården.
För de yngre kommer också Första överlevnadsboken, skriven av Stefan Källman och Jan Jäger (Icas förlag).
Daniel och sälarna (Natur och kultur) är en fotografisk faktabok av Anna Roos som forskar kring sälar (har bland annat inventerat säl på Gotland).
Göran Bergengren och Ingvar Björk svarar för boken om Den hemlighetsfulla tranan.
Peter Larsson (på Wahlström & Widstrand) har skrivit och gjort akvarellerna till boken Min vilda trädgård. Boken är en handledning för den som vill ha mycket liv runt knutarna, han ger tips om vad man ska plantera m m.
Naturkontakt blir det också i Paddla på ostkusten (Olle Persson och Stig Johansson, Prisma) som berättar om ett hundratal kajakturer från Skåne till Stockholms norra skärgård.
Europas största rovdjur, björnen, beskrivs i en bok för barn från tio år. Hasse Hansson har skrivit (Rabén & Sjögren).
Barnens flora kommer i nytryck ­ Bisse Falk, Lena Kallenberg och Gerd Rissler har gjort den på Alfabeta förlag.
Staffan Söderlund har följt i Linnés spår i boken Blomstervandringar i Linnés sällskap (Carlssons).
Björn Ursings gamla Fältflora kommer i pocketupplaga i mars och Helge Vedel m fl har producerat boken Skogens träd och buskar, den nionde upplagan av en populär fälthandbok (Prisma).
Jaha? Och var är listan med nya fågelböcker? Och var är alla nya floror..? frågar sig säkert en och annan oroligt.
Men svaret är: det kommer inga, inte i vår i alla fall.
Faktiskt finns inte en enda ny bok i den genren i år vilket är lite förvånande. Kanske är marknaden för stunden mättad?
Eller har bokförlagen kommit till samma slutsats som ornitologerna och botanikerna? På fågelfronten finns ju redan beprövade Lasse Jonssons Fåglar i Europa och den lite färskare, Fågelguiden av Mullarney­Svensson­Zetterström­Grant.
Botanisterna kunde nyligen jubla över en ny och rejält omarbetad och förbättrad upplaga av Den Nordiska floran. Det här är bestämningsböcker som är svåra att överträffa, men det finns förstås alltid plats för lite enklare bestämningslitteratur med färre arter och inte fullt så mycket vikt (floran går definitivt inte ned i någon ficka!).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om