”Jag hittar inte Gotland alls i budgeten”

Besvikelsen var utbredd på ön, när regeringens vårbudget släpptes under måndagen. Ingen kompensation för höjda resepriser – men inte heller några generella nytillskott till regionerna.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade på måndagen vårpropositionen och vårändringsbudgeten 2023.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade på måndagen vårpropositionen och vårändringsbudgeten 2023.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Gotland2023-04-17 11:09

Kommer regeringen överge Gotland?

Denna frågerubrik publicerade regionen på sin hemsida, inför måndagens presentation av regeringens ekonomiska vårproposition samt vårändringsbudget.

Det handlar om den hemställan som Region Gotland skickat till fem olika statsråd, om kompensation för ökade färjepriser. Önskemål som än så länge står obesvarade.

– Vi hoppades att tystnaden skulle betyda att det kom något i budgeten i stället, men nej, jag hittar inte Gotland någonstans i den. Det är häpnadsväckande att man inte alls hörsammar våra behov, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).

Var det realistiskt att tro på särskild ö-kompensation i en ”vårpropp”?

– Regeringen har ju ännu inte gjort något. Då tycker jag man har skickat signalen att något skulle dyka upp i vårbudgeten i stället, men så blev det inte.

undefined
Tuffa tider väntar Gotland, enligt Meit Fohlin (S).

Dessutom uteblev ytterligare generella statsbidrag till kommuner och regioner, trots att många av dessa aviserar stora underskott framöver.

– Några löften om hur välfärden ska säkras gavs inte, vilket är oroande. Då kan det bli stora nedskärningar i stället, säger regionstyrelseordföranden.

Vad kan ni skära ner på?

– Det vågar jag inte svara på i nuläget. Men det är tuffa tider.

Hur skulle du sammanfatta den här vårbudgeten, med gotländska ögon?

– Den är ett sänke för landets enda ö-region, svarar Meit Fohlin.

undefined
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade på måndagen vårpropositionen och vårändringsbudgeten 2023.

Lokalt samarbetar hennes parti med Moderaterna, som även innehar finansministerposten genom Elisabeth Svantesson.

Men även inom M uttrycks stor besvikelse på Gotland:

– Det var väl ingen publikfriande budget direkt, i stället tar den stor hänsyn till inflationen. Här på ön kommer vi att få det jättetufft, anser regionrådet Andreas Unger.

Har ni varit tillräckligt offensiva mot M på riksplanet, gällande färjekompensation?

– Vi har försökt belysa vår situation på alla vis. Jag har själv fört flera samtal med Svantesson, svarar Andreas Unger.

undefined
Även Andreas Unger (M) var besviken på budgeten.

Centerpartiet på Gotland gick ut med ett eget pressmeddelande strax efter det att vårbudgeten hade presenterats. ”Regeringen sviker gotlänningarna”, skriver man i rubriken.

Det är bristen på kompensation för Gotlandstrafiken som partiet reagerar kraftigt emot:

– Kostnadsökningarna för gotlänningarnas transport är inte jämförbar med någon annan del av landet och staten måste agera för likvärdiga förutsättningar – inte överge oss, säger Eva Nypelius (C), regionråd i opposition, i pressmeddelandet.

Helagotland.se har även bett öns riksdagsledamöter om kommentarer till måndagens presentation. Hanna Westerén (S) är, föga förvånande, inte heller särskilt imponerad:

– Jag tycker dessvärre att budgeten i de flesta delar är en besvikelse, som inte alls tar höjd för de prövningar Sveriges befolkning just nu möter. Otillräckliga tillskott till arbetsmarknad och välfärd och inte någon kompensation för stigande färjepriser. Ytterst få, om ens några, ljuspunkter.

Gotlands moderat i riksdagen, Jesper Skalberg Karlsson, är den enda tillfrågade som tar den aktuella budgeten i försvar:

– Sverige befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge. Det slår hårt mot väldigt många, och regeringen behöver prioritera inflationsbekämpningen allra högst. Det viktigaste nu för såväl hushåll som Region Gotland är att vi inte eldar på inflationen. Alla måste ta ansvar, prioritera och hålla igen. Regeringen kan inte fullt ut kompensera för alla prisökningar, säger han.

Budgeten i korthet

Regeringen satsar 4 miljarder kronor i vårändringsbudgeten. Här är de viktigaste förslagen:

Ökade sjuklönekostnader: 800 mnkr.

Förlängt och höjt tillägg i bostadsbidraget till barnfamiljer: 720 mnkr.

Yrkesutbildningen: 719 mnkr.

Natoavgift och militära Natoanpassningar: 660 mnkr.

Kriminalvården: 300 mnkr.

SFI för ukrainare: 100 mnkr.

Arbetsförmedlingen: 50 mnkr.

Säpo: 50 mnkr.

Fler familjehem för utsatta barn: 50 mnkr.

Ökat stöd till unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning: 27,5 mnkr.

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!