Regionens inkomst för vård av besökare

Region Gotland har hittills i år fått nära 50 miljoner kronor för den vård som besökare fått på Gotland. Intäkten minskade under pandemiåret 2020.

Till och med sista augusti i år har Region Gotland fakturerat nära 50 miljoner kronor för vård av personer som inte är skrivna på ön.

Till och med sista augusti i år har Region Gotland fakturerat nära 50 miljoner kronor för vård av personer som inte är skrivna på ön.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-09-23 07:03

I Sverige råder fritt vårdval, vilket innebär att invånare kan välja att söka vård var som helst i landet. När personer, som inte är folkbokförda på Gotland, söker vård på ön fakturerar Region Gotland personens hemregion. Till och med sista augusti i år har Region Gotland fått in omkring 49,5 miljoner kronor för icke-folkbokförda som fått vård på Gotland.

Ännu finns ingen prognos på vad totalbeloppet för 2021 kan tänkas bli, men redan nu går det att se att intäkterna är uppe i samma nivåer som innan pandemin. År 2019 landade övriga regioners nota på nära 66 miljoner kronor och år 2018 på nästan 63 miljoner kronor. Under förra året minskade dock intäkterna ganska rejält, till 49 miljoner kronor.

– Pandemin har påverkat, vi hade färre besökare på Gotland förra året, säger Markus Swahn, ekonomichef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen på Region Gotland.

Hur viktig är den här intäkten för regionen?

– Det är klart att den är viktig, och hälso- och sjukvården budgeterar för den. Förra året kostade sjukvården cirka 2,5 miljarder kronor, så i det sammanhanget är det inte jättemycket.

I sommar har öns sjukvård varit under extrem press av flera anledningar, inte minst på grund av det höga besökstrycket. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen skriver i senaste delårsrapporten att "hanteringen av utomlänspatienter till hemregioner har under sommarperioden varit omfattande och tidskrävande".

Besöken inom slutenvården kostar vanligtvis mer än inom öppenvård. Men det är vårdcentralerna som står för flest vårdtillfällen bland besökarna.

– Det är jättemånga besök på Visby lasarett och akutmottagningen också, men flest besök har vi i primärvården, säger Markus Swahn.

På samma sätt får Region Gotland betala när gotlänningar får vård i andra regioner. Under förra året kostade utomlänsvården drygt 195 miljoner kronor och hittills i år, till och med sista augusti, är notan på 137 miljoner kronor. Gotland köper mest vård från Stockholm, och Karolinska sjukhuset.

Enligt Markus Swahn är det svårt att budgetera för just utomlänsvården, eftersom prislappen varierar kraftigt. Ett fåtal dyra vårdtillfällen kan innebära att den totala kostnaden överstiger budget rätt mycket.

– Ett besök i primärvården kostar ett par tusen kronor medan andra vårdtillfällen kan vara extremt dyra, flera miljoner om de är komplexa, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!