En av dem som sträckte upp handen var Ylva Augustsson. Hon fyllde 65 i september och hade beslutat sig för att gå i pension i samband med det – men även att jobba vidare.
– Jag jobbade heltid de sista 20 åren, och kände mig stressad i kroppen. Men samtidigt hade det varit jätteroligt på jobbet, och jag ville behålla den sociala biten. Så nu jobbar jag extra på timme, berättar hon.
Ylva Augustsson är utbildad undersköterska, och har sedan 2015 arbetat som vårdplatskoordinator vid Visby lasarett. Det innebär att hålla koll på var det finns lediga platser, ha flitig kontakt med akuten, hemtjänsten, korttidsenheten och sjuktransporter. Mycket av arbetstiden tillbringas med dator och telefon, men det blir även en hel del spring mellan avdelningar.
Bristen på vårdplatser sätter sin prägel på jobbet.
– Det märks jättetydligt. Det kan vara tufft ibland. Jag frontar alla beslut och det kan bli en hel del hårda ord. Det gäller att inte ta det personligt, det är inte mig de är arga på, säger Ylva Augustsson och påpekar att det alltid har varit roligt att gå till jobbet.
Trots att hon gillat jobbet tvekade Ylva Augustsson inte över att gå i pension i samband med 65-årsdagen.
– Det är min belöning efter att ha jobbat i 49 år.
Som timvikarie anmäler Ylva Augustsson i förväg vilka dagar hon kan tänka sig att jobba. I april blev det 60 timmar och i maj drygt 30.
– De extra pengarna är förstås välkomna, men det bästa är att jag äger min tid. Det här kan jag verkligen rekommendera, säger Ylva som tänker fortsätta att jobba så länge hon tycker det är roligt.
När vi ses har Ylva Augustsson redan hunnit med ett förmiddagspass på Friskis & Svettis.
– Jag tränar två gånger i veckan, och har även börjat spela golf på banan i Slite. Fysiken har blivit bättre.
Eftermiddagen är inte planerad, men solen skiner och kanske blir det lite pyssel hemma i trädgården.
Ylva Augustsson har sina rötter i Skåne, dit hon kan åka oftare numera. Känslan av att kunna styra sin tid har ökat förståelsen för hyrpersonalen (som utöver möjligheten att bestämma arbetstider även har bättre betalt).
– Jag har aldrig haft något emot hyrpersonal, de flesta kan hoppa in överallt och är superduktiga direkt. Men de behöver vara erfarna, säger Ylva Augustsson.
Vid avtackningen på restaurang Joda fick 30 medarbetare blommor, och tack från hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Filip Reinhag och sjukvårdsdirektör Marie Loob. Pensionsåldern är numera flexibel, och att tacka av 65-åringarna följer gammal tradition. Att hälften av dem fortsätter att jobba är välkommet.
– Vi vill att så många som möjligt fortsätter. De äldre har erfarenhet från ett långt yrkesliv och med sin kompetens är de en ovärderlig resurs, säger Maria Skogh-Jansson som är HR-chef vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen och tillägger att de som valt att gå i pension gärna får ångra sig.
Den som vill kan vara kvar i sin anställning till 69 år. Många som säger upp sig fortsätter under andra former. Maria Skogh-Jansson berättar att för närvarande arbetar 224 personer som fyllt 65 år vidare med någon form av visstidsanställning, som exempelvis timvikarier eller med tidsbegränsade vikariat.
– Det är i alla möjliga befattningar, specialistläkare, barnmorskor, undersköterskor och sjuksköterskor, tandläkare och biomedicinska analytiker. Det finns några som fortsatt att jobba flera år efter de att de fyllt 70, säger Maria Skogh-Jansson.